Védi az ingatlanüzletet a móri polgármester

Vágólapra másolva!
A móri polgármester szerint nem érte kár a települést egy ingatlan eladásának kapcsán, az eladás ügyét mégis vizsgálja az ügyészség. A telekértékesítésről az ATV nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen a jegyző azt mondta, hogy a földet bagóért adták el.
Vágólapra másolva!

Jogászok bevonásával dönt a móri önkormányzat arról, hogy milyen lépéseket tesznek az ATV kereskedelmi televízió ellen, amely az érintettek tiltása ellenére nyilvánosságra hozta a móri polgármester és a jegyző közötti beszélgetést rögzítő hangfelvételt - tudatta kedden közleményben a móri polgármester az MTI-vel.

Fenyves Péter közleménye szerint nem érte anyagi kár a móri önkormányzatot abban az ingatlanügyben, amelyről a polgármester és jegyző beszélgetett. Ugyanakkor az ügyben hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt a Székesfehérvári Városi Ügyészség elrendelte a nyomozást - tudta meg az MTI Várhomokiné Rabi Noémitól, az ügyészség szóvivőjétől.

Tárnoki Gábor jegyző a történtekről azt közölte, hogy a móri önkormányzat májusi ülésén döntött arról: 622 560 forintért elad egy 10 hektáros külterületi ingatlant a földterület bérlőjének. A szántó értékbecslését a helyi vagyonrendelet vonatkozó szabályainak figyelembevételével hivatalos értékbecslő végezte.

A jegyző szerint a képviselő-testület a termőföldre vonatkozó elővásárlási és előhaszonbérleti jogszabály figyelembevételével határozott, a terület haszonbérlőjeként ugyanis az ajánlattevő rendelkezett elővásárlási joggal. Azonban kiderült, hogy az érintett külterületi ingatlanra volt egy másik, kétmillió forintról szóló vételi ajánlat is. Amikor a vételárat letétbe kellett volna helyezni, az ajánlattevő ügyvédje csak 622 560 forintot helyezett letétbe - mondta a jegyző.

Időközben rájöttek, hogy a jogszabályban előírt három évnél rövidebb ideje volt csak haszonbérlője a vásárló a földterületnek, ezért a jegyző megtette az intézkedéseket a törvényesség helyreállítására. Ezt megkönnyítette, hogy családi okok miatt maga a kérelmező is kezdeményezte az ingatlan értékesítésére kötött szerződés közös megegyezéssel történő felbontását. A képviselő-testület tekintettel a kezdeményezésre és a felfedett hiányosságra, augusztus 7-i határozatában "az értékesítésre vonatkozó korábbi határozatát visszavonta".

"A meghozott intézkedések következtében a törvényesség helyreállítása megtörtént, Mór városát az ügyből kifolyólag semminemű anyagi kár nem érte, sem a polgármester, sem a jegyző, sem a képviselő-testület bűncselekményt nem követett el" - összegezte a történteket a polgármester közleménye.

Az ügyről zárt ülésen tárgyalt a testület. A hangrögzítő rendszer Fenyves Péter polgármesternek és a jegyzőnek már a zárt ülés kezdetén lefolytatott beszélgetését is rögzítette. Az ülés végén az egyik képviselő elkérte a zárt ülés hangfelvételét, amire a jegyző engedélyt is adott, egy másik képviselő viszont az ő tudta és beleegyezése nélkül jutott hozzá a hanganyaghoz - mondta el Tanárki Gábor. A hangfelvétel eljutott az ATV-hez, amelynek egy részét Friderikusz Sándor hétfői műsorában - a polgármester és a jegyző írásban elküldött tiltakozása ellenére - lejátszotta.

Az adásba került felvételen az volt hallható, hogy a jegyző azt mondja a polgármesternek, aki a Fidesz-KDNP-MDF-Kisgazda Polgári Egyesület-Vállalkozó Pártja, Mór Város Jövőjéért Egyesület szövetség jelöltjeként lett a település első embere: az ingatlant "törvénytelenül, bagóért" adták el. "Benne vagyunk a lekvárban, mert, ha ez bíróság elé kerül, akkor rábaszunk, te is, meg én is, erre most" - fogalmazott a jegyző.