Lebuktak egy holland luxusjacht pécsi csempészei

Vágólapra másolva!
Eladásra szánta egy pécsi bűnözőcsoport azt a több mint 100 millió forint értékű luxusjachtot, amelyet a múlt pénteken próbáltak becsempészni az országba a Dunán. A hajót Hollandiában lopták el, ahol a bandának kiterjedt kapcsolatai voltak. A rendőrség a házkutatások során kábítószert is talált, amelyet szintén külföldről hozhatott be a bűnszervezet.
Vágólapra másolva!

Egy 25-30 fős pécsi bűnszervezet vezetőit fogta el a rendőrség, amikor egy Hollandiából lopott luxusjachttal próbáltak belépni Magyarországra - közölte a rendőrség szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának helyettes vezetője, Orosz István elmondta: a múlt pénteken fogták el a szervezet hat tagját - négy magyar és egy holland férfit, valamint egy pécsi nőt, aki magát szerb származású holland nőnek adta ki -, amikor belépésre jelentkeztek Komáromnál a Dunán.

Egy Hollandiából, Breda környékéről lopott, 418 ezer euró - 105 millió forint - értékű luxusjachton érkeztek a komáromi vízirendészet mólójához, ahol kiváló minőségű hamis okmányokat adtak át a beléptetést végző határőrnek. A bűnszervezet magyar tagjainál tartott házkutatás során jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le, több mint négyezer darab ecstasy tablettát és amfetamin port, ahogy azt a lakást is megtalálták, ahol a hamis iratokat készítették.

Orosz István elmondta, a hajón talált hamis okmányok, a hajóvezetői engedély, valamint a vízi közlekedéshez szükséges egyéb iratok kifejezetten azért készültek, hogy a lopott hajót Magyarországra hozhassák. Az alezredes szerint az elkövetők szándéka az volt, hogy továbbértékesítik a luxusjachtot. A hajón elfogott hat emberen kívül az M7-es autópálya Pest megyei szakaszán elfogtak még egy pécsi férfit, aki szintén a szervezett bűnözői csoport tagja volt, és akinél csekély mennyiségű kábítószert találtak.

A bűnözői csoportról először a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztálya szerzett információkat, de az ügy külföldi vonatkozásai miatt vonták be az NNI-t. A megyei főkapitányság vezetője, Kolontos Zoltán szerint a holland kapcsolatok alapján valószínűnek tartják, a lefoglalt kábítószer is Hollandiából származik. A pécsi szervezett bűnözői csoportnak dél-dunántúli és németországi kapcsolatai is voltak, de dél-európai országokban is működtek. A rendőrség a banda már őrizetbe vett tagjait kábítószerrel visszaéléssel és lopással gyanúsítja, de további őrizetbe vételekre is készülnek.