Egy helyet javítottunk a korrupciós listán

Vágólapra másolva!
Magyarország - Ciprussal holtversenyben - a 39-40. helyen áll a Transparency International korrupcióellenes szervezet szerdán Berlinben közzétett éves korrupciós listáján, jobb helyet foglal el a tavalyi listához képest.
Vágólapra másolva!

Magyarország - Ciprussal "holtversenyben" - a 39-40. helyen áll a Transparency International (TI) szerdán Berlinben közzétett éves korrupciós listáján, jobb helyet foglal el a tavalyi listához képest. A korrupció ellen küzdő, nemzetközi társadalmi szervezet idei listája 180 ország nevét tartalmazza. Az úgynevezett korrupciós index számos nemzetközi tekintélyű szakértő és független intézet véleményén alapul.

A listát a legkevésbé korrupt országok, Dánia, Finnország vezetik. Az élcsoportban szerepel még Svédország és Izland, valamint Új-Zéland. A jelentés szerint Mianmar (a volt Burma) és Szomália a világ két legkorruptabb országa, de nem sokkal marad el ebből a szempontból Irak és Haiti sem, s Afganisztán, valamint Szudán ugyancsak az utolsók között van.

Tavaly Magyarország 163 ország közül a 41. helyet foglalta el a TI listáján. 2005-ben a 40., 2004-ben a 42., míg 2003-ban szintén a 40. helyen állt. Az úgynevezett korrupciós index 1 és 10 között osztályozza a hivatalos állami hatóságok és a magánszféra tevékenységét egyaránt érintő korrupció mértékét az egyes országokban 5 alatt súlyosnak, 3 alatt pedig már válságosnak minősítve a helyzetet. Magyarország Ciprussal együtt 5,3-as osztályzatot kapott.

A környező országok, illetve új EU-tagok közül Magyarország megelőzi Csehországot (41.), Szlovákiát (49.), Litvániát és Lettországot (51-52.), a holtversenyben a 61. helyen álló Lengyelországot, a 64-66. helyen Törökországgal osztozó Bulgáriát és Horvátországot és Romániát (69-70.).

A tekintélyes szervezet listáját - akárcsak az elmúlt években - az észak-európai országok vezetik. Dánia és Finnország indexe 9,4, míg a legkorruptabbaké - Mianmaré és Szomáliáé - 1,4. Az adatok szerint számottevően rosszabbodott a helyzet Oroszországban, amely a tavalyi 121. helyről ennek alapján a 143. helyre esett vissza.