Jogerős Mortimer börtönbüntetése

Vágólapra másolva!
Jogerősen 3 év 10 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte emberölés kísérlete miatt a Mortimer néven ismert fiatalkorú Gy. Mihályt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A fiú 2005 májusában karddal megszúrt egy másik fiatalt a fővárosban egy buszon, aki maradandó sérüléseket szenvedett. Mortimer bűnpártolással vádolt bátyjának büntetését enyhítették.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán jogerősen 3 év 10 hónap szabadságvesztéssel sújtotta emberölés kísérlete miatt a Mortimer néven ismert fiatalkorú Gy. Mihályt. Az ítélet szerint a fiú 2005 májusában karddal leszúrt egy másik fiatalt egy buszon, a budapesti Moszkva tér közelében.

A sértett életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg, ám maradandó sérüléseket szenvedett, lépét el kellett távolítani. Az eset akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor a nyomozás még ismeretlen tettes ellen folyt, és mintegy félezren tüntettek a tetthely közelében a Moszkva téren a rasszizmus ellen, ugyanis a sértett roma. Rövidesen azonban elfogták Gy. Mihályt, aki szintén romának vallotta magát.

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a védői fellebbezést, és jogerőre emelte a Fővárosi Bíróság korábbi elsőfokú ítéletét. Ugyanakkor Mortimer bátyja esetében, aki első fokon emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás miatt felfüggesztett szabadságvesztést kapott, az ítélőtábla pénzbüntetésre enyhítette a szankciót.