Gyurcsány ellen szavazott öt szocialista

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztésére szavazott öt szocialista képviselő. A kormányfő mentelmi jogáról azért kellett dönteni, mert egy magánszemély - Damó Éva -  feljelentette becsületsértésért. A feljelentő már perben áll Gyurcsánnyal, és Fodor Gábor SZDSZ-es minisztert is feljelentette.
Vágólapra másolva!

Fenntartja az országgyűlés Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mentelmi jogát - dőlt el egy hétfői parlamenti szavazáson. A kormányfő mentelmi jogát azért nem függesztették fel, mert a szocialista frakció mellette szavazott. Öt MSZP-s képviselő azonban - szavazata alapján - felfüggesztette volna Gyurcsány mentelmi jogát. Így szavazott Baja Ferenc, Hagyó Miklós, Juhász Ferenc, Molnár Gyula és Pál Tibor is.

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese a Magyar Nemzetnek azt mondta: véletlenül szavazott Gyurcsány ellen, rossz gombot nyomott meg a szavazáskor. A lapnak Baja Ferencet nem sikerült elérnie. A fideszes képviselők a mentelmi jog felfüggesztésére szavaztak, egy képviselő azonban itt is kilóg a sorból: Lezsák Sándor a kormányfő mellett, az MSZP-vel összhangban szavazott.

Gyurcsány mentelmi joga azért került napirendre, mert egy magánszemély - Damó Éva - becsületsértésért feljelentette a kormányfőt. A feljelentés szerint Gyurcsány Ferenc "belső hivatali tájékoztatásban az alkalmazottak előtt" többször Damó személyét érintő "súlyos, becsületsértő kijelentéseket tett".

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a feljelentés miatt fordult a mentelmi ügyben az országgyűléshez, de leszögezte: "a feljelentésben szereplő kijelentések sokszor értelmezhetetlenek és nem életszerű kitételeket tartalmaznak, melyek többször furcsa személyeskedéstől sem mentesek".

Gyurcsány és a feljelentő, Damó Éva között már folyik egy polgári per a Veszprémi Városi Bíróságon. Damó Fodor Gábor környezetvédelmi minisztert is feljelentette: nemzeti jelkép megsértésében vétkes szerinte a miniszter. A feljelentő Fodor Árpádsávos zászlóra tett megjegyzéseit kifogásolta.