Az égetőmű ellen tiltakoztak Várpalotán

Vágólapra másolva!
A Várpalotán megvalósítandó, mintegy nyolcmilliárd forint költségű égetőmű felépítése ellen tiltakozott mintegy száz helybeli lakos pénteken este Várpalotán két órás félpályás útlezárással. Németh Árpád polgármester a turizmust is elszenesedni látja az égetőmű "bűzölög, füstöt ontó" torkában.
Vágólapra másolva!

Várpalota álláspontja egyértelmű: nem akarunk hulladékégetőt - hangsúlyozta Németh Árpád, a város polgármestere, a Thury-téren tartott demonstráción. Úgy könnyű kiállni a hulladékégető mellett, ha nem náluk, hanem Várpalotán van - mondta el a polgármester, célozva arra, hogy felajánlotta a konzorciumba tömörült 160 polgármesternek, hogy építsék meg ők a szemétégetőt, ám egyikük sem jelentkezett.

Esélye sem lehet Várpalotának a turizmus-fejlesztési tervének véghezvitelére, ha a határában egy hulladékégető bűzölög, ontja a füstöt és napi több száz kamionnyi szemetet fogad be - hangsúlyozta a polgármester. A Közép-Dunavidéki Konzorciumba tömörült 160 település hulladékát vinnék Várpalotára, s ehhez a város korábbi képviselőtestülete hozzájárult. A jelenlegi testület azonban ellene hozott határozatot.

A polgármester utalt arra is, hogy a városon átvezető 8-as főút rendkívül balesetveszélyes és környezetszennyező, ám egyelőre esély sincs az várost elkerülő szakasz megépítésére, noha a közlekedési tárca egykori vezetője, Csillag István 2004-ben még azt mondta a parlamentben, hogy 2005. őszén elkezdik építeni az elkerülő utat.

A polgármester közlése szerint aláírás-gyűjtésbe fognak az elkerülő út megépítése érdekében.

A tervezett égetőműnél sokkal környezetkímélőbb és gazdaságosabb megoldások is vannak - mondta Vancsek Ferenc, az Egészséges Palotáért Egyesület elnöke. Megjegyezte: az égetőműnél mindössze húsz ember kaphatna munkát, ha viszont újra hasznosítással oldanák meg a problémát, akkor jóval több palotait lehetne foglalkoztatni.

A demonstráló várpalotaiak tábláin ilyen feliratok voltak olvashatóak: "unokáink is szívni fogják", "élni akarunk, nem él-de-gél-ni a mérgező gáztengerben", "az égertőmű csak a sírásók számát növelné, ez lenne hát a munkahelyteremtés Várpalotán?"