Enyhe büntetéssel zárult a paprika-botrány

Vágólapra másolva!
Fogyasztók megtévesztése miatt pénzbírság megfizetésére ítélte a bíróság a fűszerpaprika-botrányért felelős cég két vezetőjét. Felmentették őket azonban azon vád alól, hogy a fogyasztókra ártalmas árut hoztak forgalomba, mert a bíróság szerint ez a bűncselekmény nem bizonyítható rájuk. A vádhatóság eredetileg felfüggesztett börtön, illetve pénzbüntetés kiszabását javasolta, amiért szerintük úgy dobták piacra a paprika-őrleményt, hogy tudták: veszélyes anyagot, aflatoxint tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Fogyasztók megtévesztésében pénteken bűnösnek találta a fűszerpaprika-ügy első- és másodrendű vádlottját, Bartos András vezérigazgatót és Huszka Tibor üzletágvezetőt a Szegedi Városi Bíróság, amely ezért elsőfokon 700 ezer, illetve 240 ezer forint pénzbírságot szabott ki. A harmadrendű vádlottat, a cég gyártásvezetőjét viszont fölmentették, tekintettel arra, hogy a termékek csomagolásával kapcsolatban érdemi szerepe nem volt. A Szegedi Paprika Zrt.-re viszont 10 millió forintos bírságot szabtak ki, mert a bűncselekményből a cégnek vagyoni előnye származott.

Mindhárom vádlottat felmentették viszont bizonyítottság hiányára hivatkozva az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádja alól. Garamvölgyi Balázs ügyész az ítélet megalapozatlansága miatt nyújtott be fellebbezést, Bartos és Huszka ügyvédjei viszont felmentésért fellebbezett.

A februárban kezdődött perben a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját és két társát - az üzletágvezetőt, és a gyártásvezetőt - azzal vádolták, hogy visszaéltek ártalmas közfogyasztási cikkel, illetve megtévesztették a fogyasztókat. A vád szerint a három vezető annak tudatában döntött egy 20 tonnás tétel forgalomba hozataláról, hogy tisztában voltak azzal, a fűszerpaprika-őrlemény aflatoxin-tartalma meghaladja a megengedett határértéket, így az veszélyes lehet a fogyasztók egészségére. A döntés meghozatalakor a gazdasági megfontolások felülmúlták az élelmiszerbiztonsági szempontokat - állította a vádhatóság.

Az ügyész ezért a bíróságtól az első- és másodrendű vádlott ellen felfüggesztett börtönbüntetés, a harmadrendű vádlottal szemben pedig pénzbüntetés kiszabását kérte, valamint, hogy az élelmiszeripari cégre is pénzbüntetés szabjanak ki.

Ártatlannak vallották magukat

A védők a vádlottak bűncselekmény hiányában történő felmentését javasolták. Zamecsnik Péter, az elsőrendű vádlott ügyvédje védőbeszédében kifejtette: nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy az áru aflatoxin-tartalma meghaladta az egészségügyi határértéket.

A cég vezetése elvégeztette a szennyezettség szintjének meghatározásához szükséges vizsgálatot, s a megfelelő eredmények tudatában döntöttek a forgalomba hozatalról. Az ügyvéd szerint az áru csomagolásánál jogosan használták a cég bejegyzett védjegyét, hiszen a fűszerpaprika-őrleményt a normáknak megfelelően Szegeden állították elő.

A gyártó cég jogi képviselője arra hivatkozott: mivel szándékos bűncselekmény nem történt, a céggel szemben nem szabható ki pénzbüntetés. A vádlottak az utolsó szó jogán ártatlannak vallották magukat, mint mondták jogszerűen, és jóhiszeműen jártak el. A bíróság péntek délután hirdet ítéletet az ügyben.

Az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. képviselője 2004 májusában értesítette a Szegedi Paprika Rt.-t, hogy az általuk szállított fűszerpaprika-őrlemény aflatoxin-tartalma meghaladja a határértéket. A reklamációt a szegedi cég jogosnak találta, ezért a 20 ezer kilogramm kifogásolt őrleményt visszáruként átvette, részben belföldi csemege őrleményt készítettek belőle, részben pedig 50 százalékos keveréssel az osztrák cég részére hígított fűszerpaprika őrleményként visszaszállították.

Szegedi paprikaként árulták

A szennyezés megállapítására a cég ellenőrző mérést végeztetett egy kecskeméti laboratóriumban, s kilogrammonként 4,8 mikorgrammos értéket kapott 25 százalékos "hibahatárral", vagyis a tétel aflatoxin-tartalma kilogrammonként 3,6-6 mikrogramm közé eset, az egészségügyi határérték pedig 5 mikrogramm. A másik vádpont szerint a vádlottak megtévesztették a fogyasztókat akkor, amikor a fűszerpaprika-őrlemény csomagolásán a "Szegedi Paprika" feliratot tüntették föl, amikor termékük 2003-ban több mint 12, 2004-ben pedig 57 százalékban tartalmazott külföldről behozott alapanyagot.