Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba került pénteken a csalással gyanúsított Zuschlag János személyi titkára, Lados István is. A megyei közgyűlés pénteki ülésén a szocialista frakció vezetője bejelentette, hogy felszólításuk ellenére sem Zuschlag, sem a szintén gyanúsított Katus Ferenc nem hajlandó lemondani képviselői mandátumáról. Közben az ügyészség zárolta az eltűnt  pályázati pénzek miatt már előzetesben lévő Zuschlag több milliós vagyonát.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a bíróság Lados István, Zuschlag János személyi titkárának előzetes letartóztatást - közölte Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese pénteken. A Szegedi Városi Bíróság harminc napra helyezte előzetes letartóztatásba a gyanúsítottat. Az ügyészség Lados Istvánt különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja - tudatta a bírósági szóvivő.

Meghallgatása során a gyanúsított nem tett vallomást. A bíróság szerint indokolt az előzetes letartóztatás, tekintettel arra, hogy Lados István 2007 februárja és szeptembere között szökésben volt, illetve februárban a nála tartott házkutatás során megpróbált bizonyítékokat megsemmisíteni. Mivel viszont a férfi önként jelentkezett a hatóságoknál, a bíróság szerint nem valószínű, hogy újra elszökne. A határozat ellen a gyanúsított és védője is fellebbezett, az ügyben napokon belül a Csongrád Megyei Bíróság hoz jogerős döntést.

Nem hajlandók lemondani

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés MSZP frakciójának felszólítása ellenére sem mondott le képviselői mandátumáról Zuschlag János és Katus Ferenc - mondta pénteken a frakció vezetője, Balogh László a megyei közgyűlés ülésén. Hozzátette, a vonatkozó törvény nem teszi lehetővé visszahívásukat a közgyűlésből, viszont kezdeményezik bizottságokból történő visszahívásukat. A szocialista frakcióvezető arról is beszámolt, a frakció kizárta soraiból Zuschlag Jánost és Katus Ferencet, egyben kérték, hogy a korábbi frakciódöntések alapján elosztott bizottsági helyeket vizsgálja felül a közgyűlés.

A megyei önkormányzat főjegyzője, Ferenczi István beszélt arról, hogy a két gyanúsított önkormányzati képviselői mandátuma két módon szűnhet meg az önkormányzati törvény szerint: ha jogerős ítélet születik közügyektől való eltiltásukról, vagy ha több mint egy évig nem látogatja a képviselő a közgyűlést. A bizottsági helyeket azonban a közgyűlés minősített többséggel hozott döntéssel újraoszthatja - tette hozzá a főjegyző.

Zárolták Zuschlag millióit

Zárolta az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János vagyonát - erősítette meg az MTI információit pénteken Szabó Ferenc a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese. Szabó az [origo]-nak elmondta, hogy az ügy többi hét gyanúsítottjának a vagyonát is lefoglalták azért, hogy biztsítva legyen a vagyonelkobzás. Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti-e, a gyanú szerint a csalásból származó összeg a gyanúsítottak magánvagyonát gyarapította, a főügyészhelyettes azt mondta, nincs ilyen összefüggés. Közölte, minden olyan esetben, ha valaki haszonszerzéssel követ el ilyen cselekményt, akkor alkalmazható a vagyon zárolásának eszköze.

Zuschlag János idén februárban a kiskunhalasi képviselőtestület ülésén felolvasott vagyonnyilatkozata szerint 30 millió forintja van takarékbetétben, rendelkezik ötmillió forint készpénzzel, valamint húszmilliós tartozása is van. A bevallása ismertetésekor azt mondta, hogy van még egy 3500 négyzetméteres építési telke Gödöllőn és egy 525-ös BMW-je.

Hiányzó pályázati pénzek

A múlt héten letartóztatott szocialista politikust és hét társát azzal gyanúsítják, hogy pályázati pénzekkel csalt, és ezzel mintegy 65 millió forintos kárt okozott. Zuschlag Jánost azt követően vették őrizetbe, hogy az ügyészség már bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsította meg.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy ügyészségi ellenőrzés után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 65 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Zuschlag János neve felmerült egy másik ügyben is, amelyben az ügyészség befolyással üzérkedés gyanújával nyomoz. A HírTV közölt egy felvételt szerda este, amelyen hallható, hogy egy kiskunhalasi szocialista képviselő, Weiszenberger László - akit a felvétel előkerülése után kizártak a frakcióból - pályázati pénzek lefölözéséről beszél egy vállalkozónak. A Klub Rádió egyik műsorában megszólalt egy vállallkozó, aki állítja, hogy ő készítette a felvételet, és azt mondta, hogy a kisebb ügyeket intézte Weiszenberger, a nagyobb összegeket viszont Zuschlag.