ORFK: Szakszerűtlen volt a nyíregyházi rendőri fellépés

Vágólapra másolva!
Szakszerűtlennek minősítette a szeptember 22-ei Nyíregyháza-Debrecen bajnoki labdarúgó-mérkőzés rendőri biztosításának, illetve az intézkedéseknek egy részét az országos rendőrfőkapitány. Bencze József hétfőn fegyelmi eljárás lefolytatására utasította a megyei kapitányt.
Vágólapra másolva!

A rendőrség közleményben emlékeztet arra, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetője korábban szakmai vizsgálatot rendelt el a mérkőzés rendőri biztosításának végrehajtásával kapcsolatban.

"A vizsgálat eredményeképpen megállapítható, hogy a rendőri biztosítás során foganatosított intézkedések egy része szakszerűtlenül került végrehajtásra. Az országos rendőrfőkapitány az előzőekben foglaltak alapján utasította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét, hogy fegyelmi eljárás keretében vizsgáltassa meg a rendőri tevékenységet, és a szabálytalanul eljárókkal szemben tegye meg a szükséges intézkedéseket" - áll az este kiadott dokumentumban.

Az ORFK szóvivői irodája által jegyzett közlemény utal arra, hogy a rendőri biztosítás tapasztalatainak elemzése után a rendőrség szükségesnek tartja a sportesemények megrendezésére és lebonyolítására vonatkozó szabályok átgondolását.

Bencze József a sportrendezvények biztonsága érdekében szükségesnek tartja, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és az ORFK vezetése szakmai egyeztetést folytasson, ezért a rendőrfőkapitány megkereséssel fordult az érintettekhez.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere hétfőn egy sajtótájékoztatón azt közölte: a szakszerűtlen rendőri intézkedés okozott tömegverekedést a mérkőzésen, ezért a rendészeti miniszterhez fordul.Mint mondta, a történtek után Debrecen polgármestereként azonnal levélben fordult Nyíregyháza rendőri vezetéséhez, ám választ a kérdésekre a mai napig nem kapott.

Múlt vasárnap kilenc szurkolót állítottak elő a rendőrök a Nyíregyháza-Debrecen NB I-es labdarúgó-mérkőzés előtt, alatt és után történt rendbontások miatt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtóügyeletese akkor elmondta: a kilenc előállított hazai és vendégszurkoló közül öt személyt őrizetbe vettek garázdaság és rendzavarás miatt, míg a többiek ellen szabadlábon hagyásuk mellett indult eljárás.

A labdarúgó-mérkőzésen a rendőrség külső biztosítási feladatot látott el, mivel a találkozót előzőleg a labdarúgó-szövetség nem minősítette kiemelt kockázatúnak.