Csodagyerekből lett pária Zuschlag

Vágólapra másolva!
"Kemény vagyok" - ezt hajtogatta egyik párttársának Zuschlag János, amikor érezte, hogy szorul a hurok. Állítólag tényleg jól bírja a nyomást, de a csalási ügy még neki is sok lehet. Régen még csak azzal szerzett magának ellenségeket, hogy letegezte az öregeket, de aztán a nyomulás és politikai háborúskodás után szembekerült a törvénnyel. Az [origo] egykori iskolai mentorával, kiskunhalasi szövetségeseivel és ellenlábasaival beszélt arról, mi vezetett a hirtelen felemelkedéstől a csúfos bukásig.
Vágólapra másolva!

"Új srácok a tömbben" - ezzel a címmel közölt négyoldalas riportot nyolc évvel ezelőtt a The Independent vasárnapi kiadása. A komoly politikai napilapok között számon tartott brit újság Kelet-Európa új politikusgenerációját mutatta be, és Magyarországról három embert szólaltatott meg: Orbán Viktor miniszterelnököt, Deutsch Tamás sportminisztert, valamint a parlament legifjabb tagját, a mindössze 22 éves Zuschlag Jánost. Az akkor még a reménységek közé sorolt fiatal szocialista ma már csak a bűnügyi rovatba férne be, már ha a The Independent érdeklődne a másodvonalbeli magyar politikusok kétes ügyei iránt.

Persze nemcsak a brit lap tudósítója vélte úgy, hogy Zuschlag előtt ígéretes politikai karrier áll, így gondolták ezt sokan szülővárosában, Kiskunhalason is, ahol késő kamaszkorában, 13 évvel ezelőtt politizálni kezdett. A helyi gimnáziumban figyelt fel rá történelemtanára, aki akkor a szocialista párt városi szervezetét vezette, és aki az első években Zuschlag mentora volt - előbb diákként, majd politikusként. "Rendkívül jó képességű fiú volt, de magatartásában különös. Nyughatatlan, örökmozgó, aki állandóan vibrált, mindig pörgött valamin az agya" - mondta a pedagógus, aki kérte, hogy nevét ne közöljük.

"Képességeire jellemző, hogy ha elolvasott egy oldalnyi szöveget, akkor szinte szóról szóra vissza tudta mondani" - mesélte a tanár, hozzátéve, hogy Zuschlag jó eredményeket ért el országos történelem- és földrajzversenyeken is. Például az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen többször is ott volt a legjobbak között, előfordult, hogy bekerült az első tízbe.

Örültek neki az MSZP-ben

A pártba 1994-ben, 17 éves korában lépett be. Tanára szerint először bekapcsolódott egy helyi újság szervezésébe, majd szülői beleegyezéssel csatlakozott az MSZP-hez. Az [origo] által megkérdezett kiskunhalasi szocialisták szerint a pártban tárt karokkal fogadták Zuschlagot. Fiatal volt, márpedig akkoriban a vele egykorúak messze elkerülték az egykori állampárt alapjain megalakult MSZP-t. Bár tanára szerint már kezdettől megosztotta az embereket - "vagy utálták vagy nagyon szerették" - társadalompolitikai és történelmi felkészültsége imponáló volt mindenki számára.

Zuschlag már helyben is szervezkedett és kapcsolatba került a párthoz kötődő Ifjú Szocialisták Mozgalmával. Amikor Budapestre ment egyetemre, az ELTE történelem szakára, ez a viszony még szorosabbá vált, olyannyira, hogy 1997-ben már ő lett a mozgalom irodavezetője, egy évvel később pedig ügyvezető elnöke. Ennek a pozíciónak köszönhette, hogy rákerült az MSZP 1998-as országos listájára. Az ötvenedik helyen szerepelt, ami a papírforma szerint nem feltétlenül biztosított volna helyet a parlamentben, a Fidesz azonban a kisgazdák támogatásával tarolt az egyéni választókerületekben. A legtöbb szocialista ezt nyilván katasztrófaként élte meg, Zuschlag számára viszont egy komoly lehetőséget csillantott fel. Az országos listás mandátumokat ugyanis az úgynevezett töredékszavazatok (az egyéni kerületekben a vesztes jelöltre leadott voksok) alapján osztják szét, így minél több bukott egyéni jelöltje van egy pártnak, annál több embere jut be a listáról.

Zuschlag a parlamentbe kerülve sem tétlenkedett. Az MTI archívumát böngészve kiderül, hogy ugyan az első félévben még viszonylag kevés kezdeményezés kötődött a nevéhez, de 1999 februárja körül felpörgött, és utána alig volt olyan hét, amikor ne tartott volna valamilyen sajtótájékoztatót vagy ne adott volna ki közleményt. Tudatosan készült arra is, hogy hosszú távra bebiztosítsa a helyét a parlamentben. "Dolgozott rajta, hogy a következő választáson ő legyen az egyéni jelölt Kiskunhalason" - mondta az [origo]-nak Szabó Károly, aki már régóta politizál MSZP-színekben városi és megyei szinten. Zuschlag fogadóórákat tartott és feltűnt különböző rendezvényeken, sőt, Szabó úgy emlékszik, egyszer még egy nótaestre is elment díjátadónak.

"Helyet követelt magának az ég alatt"

Ahogy emelkedett a csillaga, egyre többen tartottak tőle, mert - mint egykori tanára fogalmazott - "helyet követelt magának az ég alatt". Bár az idősebb kiskunhalasi párttagok közül többen még ekkor is örültek annak, hogy van egy fiatal kiskunhalasi szocialista a parlamentben, voltak már súrlódásaik Zuschlaggal, legtöbbször egyszerűen csak a viselkedése miatt. "Beleszólt mások beszélgetésébe, ha pedig ő beszélt valakivel, állandóan zsebre tette a kezét" - emlékezett vissza egykori mentora. Az is bántott több régi párttagot - ezt már Szabó Károlytól tudjuk -, hogy Zuschlag kortól függetlenül sokakat letegezett, és többször előfordult, hogy egy tárgyalás közben felvette a mobiltelefonját, ami egyébként is állandóan a fülén volt, és lebonyolította a beszélgetést. A tanára azt mondta, valamikor 1999-2000 táján külön meg is kérték az idősebbek Zuschlagot, hogy változtasson a viselkedésén, amire ő ígéretet is tett, de aztán csak részben váltotta be.

Az első ciklus végére mindenesetre elérte célját, Kiskunhalason ő lett az MSZP egyéni jelöltje. A megmérettetésen ugyan könnyűnek találtatott, miután a fideszes rivális közel 14 százalékos különbséggel legyőzte, de az országos listáról ismét bejutott a parlamentbe. A második ciklust csak két évig élvezhette, 2004 októberében ugyanis lemondásra kényszerült a holokauszt áldozatainak kárára elsütött poénja miatt. Az MSZP ifjúsági szervezete gyűlt össze a Terror Háza előtt a "Virággal az újnyilasok ellen" nevű akció keretében, amikor a HírTV rögzítette a következő beszélgetést: "Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szegény embereknek" - mondta az egyik politikus, mire Zuschlag János, a nevetve azt válaszolta: "Azoknak már nem volt hideg".

"Most már úgyse tudok mit csinálni"

Még nem robbant ki a botrány, amikor Zuschlag egy kiskunhalasi MSZP-s értekezleten szóba hozta az ügyet - mondták az [origo]-nak nevük elhallgatását kérő helyi politikusok. Ekkor szerintük még nem lehetett látni, hogy mennyire súlyos következményei lesznek az elszólásnak, maga Zuschlag pedig csak azt hajtogatta: "Most már úgyse tudok mit csinálni". Egyik helyi fiatal szocialista azt mondta, amikor este látta a felvételt, "dobott egy hátast", Zuschlag elmondása alapján ugyanis sokkal ártalmatlanabb megjegyzésre számított.

Forrás: MTI
Belebukott a viccelődésbe

Október 12-én hangzott el az ominózus mondat, Zuschlag két nappal később bocsánatot kért, de attól vonakodott, hogy lemondjon a mandátumáról. Csak 17-én jelezte, hogy készen áll erre, miután a párt etikai bizottsága eljárást kezdeményezett ellene. Tanára, aki akkor még mindig elnöke volt az MSZP kiskunhalasi szervezetének, kiállt mellette, mert biztos volt benne, hogy Zuschlag nem antiszemita. "Megzavarodott egy pillanatra, nem gondolta, hogy ekkora hullámokat kavar egy ilyen buta, egyébként elfogadhatatlan megjegyzés" - mondta róla a pedagógus, aki azt tanácsolta egykori tanítványának, hogy "a felsőbb vezetés utasításainak megfelelően járjon el".

Szabó Károly is beszélt Zuschlaggal azokban a napokban telefonon. "Azt mondtam neki, ha a helyedben lennék, akkor lemondanék, de kérném, cserébe kijuthassak egy külföldi nagykövetségre. Ott sokat lehetne tanulni, négy év alatt pedig elfelejtik a történteket" - idézte fel az [origo]-nak Szabó, aki szerint Zuschlag azt válaszolta: "Lehet, hogy te ezt tennéd a helyedben, de én nem ilyen vagyok." Ő nem akart elbujdosni, nem akarta feladni azt, amit célnak kitűzött. Nevük elhallgatását kérő kiskunhalasi szocialisták szerint Zuschlag valóban eltért az átlagtól a rendkívüli helyzetek kezelésében is. "Iszonyatosan bírja a nyomást" és "hidegvérrel cselekszik" - mondták róla párttársai.