Az ÁPV-nek ki kell adnia a két erőmű privatizációs dokumentumait

Vágólapra másolva!
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-nek (ÁPV) 15 napon belül nyilvánosságra kell hoznia a Mátrai és a Dunamenti Erőmű privatizációs dokumentumait a Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett végzésének megfelelően - közölte az ítélethirdetés után Földes Ádám, a perben jogsegélyt nyújtó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője.
Vágólapra másolva!

Az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyva a Fővárosi Ítélőtábla határozata szerint a privatizációs szervezet köteles nyilvánosságra hozni a privatizációs folyamat emlékeztetőit is - tette hozzá. Földes Ádám hangsúlyozta: állami feladatot ellátó szervezeteknek az állami vagyon kezelésével és az erre kötött szerződésekkel kapcsolatos adatokat - néhány szűk kivétellel - bárkinek a kérésére megismerhetővé kell tenniük.

A pert a manager magazin című lap újságírója indította tavaly októberben, és az elsőfokú bírói ítélet az idén áprilisban született meg.

A lap - a jogsegélyszolgálat támogatásával - azért fordult bírósághoz, mert tavaly hiába kérte az ÁPV Zrt.-től, hogy betekinthessen a két, 1996-ban eladott erőmű privatizációs szerződéseibe és a kapcsolódó dokumentumokba. A manager magazin újságírója szerette volna megnézni a dokumentumokat, mert a tavaly novemberi lapszámban portrét közölt Kocsis Istvánról, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) jelenlegi vezérigazgatójáról, aki 1995-ben a privatizációs szervezet vezérigazgató-helyetteseként az energetikai ipar privatizációjáért felelt.

Az RWE-EnBW többségi és az MVM kisebbségi tulajdonában lévő Mátrai Erőmű privatizációját egyébként a parlament gazdasági bizottságának erre a témára alakult albizottsága is tárgyalta 1998 végén, 1999 első felében. A Dunamenti Erőmű kisebbségi pakettjét a privatizáció során a belga Tractebel vette meg, jelenleg az GdF Suez a fő tulajdonos, míg az MVM ebben az erőműtársaságban is kisebbségi tulajdonos. A Dunamenti Erőmű privatizációját az Állami Számvevőszék külön vizsgálta még 1997-ben.