Példamutatással leckéztetné a szlovákokat Sólyom

Vágólapra másolva!
Szlovákia iránt tanúsított nyitottsággal akar példát mutatni Sólyom László, aki kedden egy teljes napot töltött Révkomáromban. Ahogyan az várható volt, nem hagyhatta szó nélkül a Benes-dekrétumok megerősítésének ügyét, megalázónak minősítette a szlovák parlament lépését. A látogatás mégsem csak a politikáról szólt, Sólyom odament a főtéren várakozó emberekhez is. Az [origo] végigkísérte a köztársasági elnök révkomáromi útját.
Vágólapra másolva!

Reggel 8 óra 40 perckor gördült be Sólyom László köztársasági elnök konvoja a szlovákiai Révkomárom városháza elé. Az egyik kísérő autóból kiszálló biztonsági őr rákoppintott az elnököt szállító autó hátára, ezt követően tűnt fel Sólyom László és felesége, akik egész napos, nem hivatalosnak nevezett látogatásra érkeztek Komárom szlovákiai részére. Az elnököt egy civil szervezet és a város vezetése látta vendégül, a 17 óráig tartó feszített program során találkozott a város vezetőivel, egyetemistákkal és a Magyar Koalíció Pártjának tagjaival is.

Sólyom szüntelen mosollyal ment egyik helyszínről a másikra, a főtéren átvonulva helyieket is megszólított. Jó egészséget kívánt - mondta a meglepett idős férfi, aki utólag restellte, hogy hirtelen nem jutott eszébe, hogy le kellett volna vennie a sapkáját, amikor a köztársasági elnök kezet rázott vele.

A látogatást azért kísérte a kiemelt figyelem, mert a szlovák parlament szeptember végén a felvidéki magyarok második világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumokat megerősítő határozatot fogadott el. A döntés után néhány nappal lett volna esedékes Szili Katalin találkozója a szlovák házelnökkel, de Szili lemondta a találkozót. Újságírói kérdésre Sólyom László azt mondta, hogy maga is hasonlóképpen cselekedett volna egy hivatalos találkozó esetén. A civil szervezettől érkezett meghívásnak viszont szívesen eleget tett.

Példát mutat

Sólyom szerint természetes, hogy az államfő meglátogatja a határon kívül élő magyarokat, és ezzel nem csak az ott élőknek nyújt támogatást, hanem nyitottságot is fejez ki a szomszéd állam iránt. Akkor is így kell tenni, ha a másik féltől nem érkezik hasonló válasz - mondta sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, hogy szívesen látja az összes szomszédos ország államfőjét, köztük Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnököt is. "Európa útja a nyitottság, amely helyi öntudattal társul" - mondta Sólyom László.

Fotó: Hajdú D. András
Megrohamozta a sajtó

A köztársasági elnök rövid sétát tett Révkomárom belvárosában, virágot helyezett el Jókai Mór szobránál, a nap második felében felavatta II. András szobrát és Medgyaszay István építész emléktábláját. Vendéglátói és biztonsági őrök gyűrűjében a különböző helyszínek között gyalog ment, az őrök senkit nem engedtek az elnök közelébe, az útjából pedig határozott kézmozdulatokkal szorították arrébb az újságírókat.

Utazó elnök

Az egyetemi előadó zsúfolásig megtelt diákokkal, sokan állva vagy a lépcsőkön ülve várták a köztársasági elnököt. "Tisztelt hallgatóim, papír nincs, nem beszédet akarok tartani" - korábbi egyetemi oktatói múltját idézve fordult a hallgatókhoz Sólyom. Elsőként igyekezett eloszlatni az önálló magyar egyetem jövőjével kapcsolatos kétségeket, amelyeket szlovákiai nyilatkozatok keltettek. A Selye János Egyetem jó minősítést kapott az Európai Egyetemek Szövetségétől, a szakokat akkreditálták, visszaminősítésről pedig nem lehet szó a szlovák törvények értelmében - mondta a zsúfolásig megtelt előadóban.

A határon túliak helyzetének megértéséhez leginkább az segítette hozzá, hogy elnökként többször volt alkalma eljutni ezekre a területekre. A helyzet nehéz, mert kettős követelményeknek kell megfelelniük - mondta. Sólyom arról is beszélt, hogy uniós politikusokkal találkozva sokszor azt tapasztalja, hogy a nemzetiségi kérdést idegesítő, félelmetes dolognak tartják, pedig szerinte ezeket a problémákat nem elhárítani kell, hanem először is megérteni, megismerni a régió történelmét.

Megalázó határozat

Az egyik hallgató kérdésére válaszolva került szóba a Benes-dekrétumok ügye. A szlovák-magyar viszony feszültté vált, mondta Sólyom, majd megalázónak nevezte a parlamenti határozatot. "Nem fogok elmenni mellette szó nélkül" - tette hozzá. Ugyanakkor azt is mondta, szeretné, hogy kifejezetten jó viszony legyen a szomszédos országok és Magyarország között, és elnökként erre is fog törekedni.


Fotó: Hajdú D. András
Sólyom az egyetemi látogatáson

"Örülök, hogy erről beszélt" - mondta Sólyom egyetemi látogatása után az egyik diák. Szerinte a Benes-dekrétumok megerősítésével a szlovák parlament azt is üzente az ott élő magyaroknak, hogy még mindig háborús bűnösök, és nincs is helyük Szlovákiában. "Persze, szeretjük Magyarországot, de nekünk ez a hazánk, itt akarunk maradni" - mondta a pedagógusnak készülő diák.

Újabb bosszantó ügy

A köztársasági elnök látogatása előtt néhány nappal került nyilvánosságra, hogy Nyitra megye önkormányzata meg akarja változtatni a révkomáromi Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeum nevét, január elsejétől a "Magyar Kultúra" már nem szerepelhetne a múzeum nevében. Sólyom László találkozott a múzeum igazgatójával, akivel beszéltek erről az ügyről is. Sólyom az [origo] kérdésére azt mondta, hogy érthetetlennek és sajnálatosnak tartja a múzeum átnevezését, és abban bízik, hogy mégse kerül rá sor.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a kicsinyesség megnyilvánulásának tartja a múzeum átnevezését. Csáky szerint most a labda a szlovákok térfelén van, hamarosan ugyanis újabb olyan kérdések kerülnek a szlovák parlament elé, melyek ismét érinteni fogják a szlovák-magyar viszonyt.

Válaszul bekérették a pozsonyi magyar követet

Egy nappal később, szerdán Robert Fico élesen támadta Sólyom Lászlót. "A Szlovák Köztársaság nem fogja elnézni, hogy valaki csak úgy átlépje az államhatárt, és egy magánlátogatás keretében bírálja a hivatalos szlovák szerveket" - jelentette ki a szlovák kormányfő Pozsonyban. Koalíciós partnerpártjának elnöke, a nacionalista Ján Slota szintén felháborodottan nyilatkozott a révkomáromi látogatásról. Mint mondta, a magyar államfő "polgári társulások állítólagos meghívásának ürügyén, magánlátogatások leple alatt, különféle politikai nagygyűléseken vesz részt, ahol támadja a csehszlovák és szlovák államiság alapjait jelentő dokumentumokat".

Az MTI pozsonyi tudósítójának diplomáciai forrásból származó értesülése szerint a magyar államfő látogatása miatt szerdán délutánra bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet, Heizer Antalt.