Nem rögzítették Szilvásy György és Topolánszky Ákos telefonbeszélgetését a titkosszolgálatok, hiszen erre nem is volt törvényi felhatalmazásuk - állította név nélkül egy nemzetbiztonsági illetékes. Egy rádióműsorban maga Topolánszky célozgatott arra, hogy akár fel is vehették, amikor Szilvásy György telefonon felszólította, vonja vissza nyilatkozatát az állami pályázatokkal kapcsolatos visszaélésekről. A Fidesz szerint minden minisztériumi hívást felvesznek, ezért utána kell járni, pontosan mi hangzott el.

Természetesen sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem rögzítette a Szilvásy György miniszter és Topolánszky Ákos közötti telefonbeszélgetést, erre ugyanis sem oka, sem törvényes lehetősége nem volt - közölte az MTI-vel a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese szerdán.

Topolánszky Ákos az ifjúsági tárca korábbi államtitkár-helyettese a Kossuth rádióban szerdán reggel azt mondta: ha az NBH-nál "valamilyen oknál fogva" megvan a beszélgetés, felhatalmazza a hivatalt annak nyilvánosságra hozatalára, hogy az ellentmondásos visszaemlékezéseket tisztázni lehessen. A név nélkül nyilatkozó illetékes szerint ez a feltételezés "igen meglepő", hiszen a törvény precízen és szigorúan meghatározza, hogy ilyen rögzítés milyen nemzetbiztonságot fenyegető esetekben lehetséges.

A volt államtitkár-helyettes a hvg.hu-nak múlt csütörtökön a Zuschlag-ügy kapcsán azt nyilatkozta, ő is találkozott nehezen megtagadható kérésekkel, amikor támogatások odaítéléséről kellett dönteni a Gyurcsány Ferenc vezetésével működő minisztériumban. A Magyar Nemzet keddi száma arról írt, hogy Topolánszky állítása szerint Szilvásy György a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterként "a hivatalos számáról, hivatalos minőségében" hívta fel, hogy felszólítsa: vonja vissza a hvg.hu-nak adott interjúban róla és munkatársairól olvasható állításait.

Szilvásy tagad

A napilapban megjelent cikkben a volt államtitkár-helyettes azt is elmondta, hogy Szilvásy György a telefonbeszélgetés során kilátásba helyezte: ha nem vonja vissza az állításait, akkor ő "megjelentetni tervez egy közleményt", amely arról szól majd, hogy Topolánszky Ákos egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni jelentős közpénzekre.

"Az a véleményem, hogy Szilvásy György magánemberként természetesen felhívhat engem, hogy kifejezze rosszallását, de így, hogy titokminiszterként tette, nos, ezt tízmillió magyar állampolgárból tízmillió fenyegetésként értékelné, és nem egy baráti gesztusként. Ez az eljárás szerintem egy demokratikus jogállamban erősen nehezményezhető" - nyilatkozta Topolánszky Ákos a Magyar Nemzetnek.

Szilvásy György - aki korábban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára volt - kedden cáfolta, hogy megfenyegette volna Topolánszky Ákost. Nem fenyegettem meg Topolánszky Ákost és nem mondtam azt, ha nem vonja vissza állításait, akkor közleményt adok ki arról, hogy egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni jelentős közpénzekre - mondta.

A Fidesz szerint felveszik a beszélgetéseket

Közben a Fidesz Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter munkaviszonyának felfüggesztését és azonnali vizsgálatot sürgetett. Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: tíz éve minden minisztériumból kimenő és bejövő telefonbeszélgetést rögzítenek, ezért minden bizonnyal megvan a Topolánszkyval folytatott beszélgetés másolata is.

Ki kell derülnie annak, hogy pontosan mi hangzott el a tárcavezető és a volt államtitkár-helyettes telefonbeszélgetésekor - mondta. Szerinte, ha bizonyosodik, hogy Szilvásy nemcsak fenyegetett és nyomást gyakorolt, ahogyan azt Topolánszky Ákos állítja, hanem később valótlanságokat is állított erről a telefonbeszélgetésről, akkor távoznia kell a közéletből - tette hozzá a Fidesz alelnöke.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdán arra a kérdésre, mi a párt véleménye Szilvásy György telefonhívásáról, azt mondta: "mi ezt a telefonhívást nem hallottuk. Véleményünk szerint Szilvásy György érdeklődésből felhívta azt, akit felhívott. Nem szeretnénk kommentálni".

Nem gyakorlat a hívások rögzítése

Nem vettem és nem vetettem fel a Topolánszky Ákossal folytatott telefonbeszélgetést, a kimenő és bejövő telefonbeszélgetések rögzítése, és 48 órán keresztül történő tárolása törvénytelen - így reagált Szilvásy György szerdán a budapesti kormányszóvivői tájékoztatón Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök kijelentésére, mely szerint a minisztériumból kimenő és bejövő telefonbeszélgetéseket rögzítik, és 48 órán keresztül számítógépen tárolják.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter ezért bejelentette: az illetékesek ki fogják vizsgálni, igazak-e az ellenzéki politikus telefonbeszélgetésekkel kapcsolatos kijelentései. A telefonbeszélgetések rögzítése és tárolása törvénytelen, ha a Fidesz-kormány alatt ez volt a gyakorlat, akkor az magát a pártot minősíti - tette hozzá Szilvásy.