Partnerként áll ellen Gyurcsánynak az MSZP

Vágólapra másolva!
Partnerként alakítaná át Gyurcsány Ferenc korrupcióellenes javaslatcsomagját az MSZP-frakció - nyilatkozta Lendvai Ildikó csütörtökön. A párt frakcióvezetője szerint normális, hogy a közélet tisztaságáról szóló pontok heves vitát kavartak az MSZP-s képviselők között, de olyan szocialista politikus is van, aki már Gyurcsány pótolhatóságát hozta összefüggésbe a frakció ellenállásával.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció is szükségesnek tartja az új szabályozást a miniszterelnök által hétfőn felvetett, korrupció ellen irányuló kérdésekben, de a képviselők is szeretnének beleszólni az új szabályokba - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője csütörtökön. A politkus a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arról beszélt, hogy a frakció "a miniszterelnök partnere akar lenni" a közélet tisztaságáról szóló 7 pontos javaslatcsomag kidolgozásában.

Lehet, hogy a frakció hozzátesz még javaslatokat, lehet, hogy a részletekben ők is szabályozni akarják a hivatali korrupció elleni küzdelmet - magyarázta a frakcióvezető. Lendvai szerint normális, hogy a frakción belül ilyen heves viták folynak a miniszterelnök javaslatcsomagjáról, hiszen az a magyar korrupció egész jelenségét és a politikai elitről alkotott véleményt is érinti.

Szanyi Tibor, a Gyurcsány pontjait kritizáló MSZP-s képviselők egyik hangadója ugyanakkor a Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, hogy nem is érdemes az intézkedési csomag támogatásáról beszélni, amíg nem készült el annak végleges normaszövege. A politkus Gyurcsány támogatásáról megjegyezte, hogy ha kellene, lenne nála jobb emberük is a miniszterelnök posztjára.

"Gyurcsány nélkül is menni fog, ha úgy hozza az élet. Lehet, hogy száz év múlva, lehet, hogy holnap" - fogalmazott Szanyi. "Ha a frakció többsége úgy dönt, hogy Gyurcsánynak mennie kell, akkor menni fog. Ezt tudja ő is. De ez nem kérdés ebben a pillanatban" - tette hozzá az MSZP-s politikus.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn jelentette be: a kormány két héten belül hét pontból álló javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé az elmúlt hetekben nyilvánosságra került botrányokhoz hasonló ügyek megelőzése érdekében. A miniszterelnök közölte: a funkcióhalmozás elkerülésére többek között főállású parlamenti képviselőséget javasolnak, új és szigorúbb párt- és kampány-finanszírozási törvényre tesznek javaslatot, és megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek "felemás helyzetét".

A javaslat heves vitát váltott ki az MSZP-frakción belül, az SZDSZ pedig már közölte, hogy egyes részleteit nem támogatja.