Behajtókat küld a bliccelők nyakára a BKV

Vágólapra másolva!
Novembertől profi behajtókat küld a pótdíjjal tartozó bliccelők után a BKV - értesült a Népszabadság. A közlekedési vállalat összesen mintegy 30 milliárd forintot követel a jegy nélkül utazó fővárosiaktól: aki eddig nem fizette ki a büntetését, azt hamarosan már munkahelyén is behajtók várhatják.
Vágólapra másolva!

Október közepétől egy hónapig kedvezményesen, 20 százalékkal olcsóbban rendezhetik hátralékaikat azok a fővárosiak, akiket bliccelés közben elkaptak a BKV-ellenőrök, de még nem fizették be a büntetésüket. Utána viszont vége a BKV türelmének: novembertől profi behajtó cégeket küld az adósok nyakába - írja a Népszabadság.

Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy összesen 4,2 millió hátralékos ügy szerepel a BKV nyilvántartásában mintegy 30 milliárd forint értékben. A be nem fizetett pótdíjak közül először azokat a tartozásokat adják át a profi behajtóknak, amelyek 4-5 évvel ezelőtti bliccelésekből származnak, mivel a korábban regisztrált esetek elévülnek.

A közlekedési vállalat közbeszerzési eljáráson fogja kiválasztani a behajtó céget, amelyre egyelőre körülbelül százezer, esetenként 5 000-100 000 forintos ügyet bíznak. Nem remélik ugyanakkor, hogy minden tartozást sikerül behajtaniuk, mivel a tartozások nagyobbik részénél a bliccelő nem mutatta meg igazolványát az ellenőrnek, a megbírságolt utas által közölt név és cím pedig könnyen hamis lehet.

A behajtási módszerekbe a megrendelő nem szól majd bele, számára csak az a fontos, hogy minél eredményesebb legyen az eljárás. A Népszabadság információi szerint a behajtó cégeknél bevett módszer a váratlan személyes megkeresés, de akár a munkahelyi megszégyenítés is.