Egyhangúan döntött a főváros a Zuschlag-pénzekről

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlésben egyhangúan határoztak 2002-ben és 2003-ban a Zuschlag Jánoshoz köthető pályázatokról. Az elnyert, de a gyanú szerint fel nem használt pénzek a közbiztonság javítását szolgálták volna.
Vágólapra másolva!

A szakbizottságban és a végleges döntést meghozó Fővárosi Közgyűlésben is jellemzően egyhangúan határoztak 2002-ben és 2003-ban azokról a közbiztonság javítását célzó pályázatokról. Ezek benyújtói közül néhány civil szervezet érintett a Zuschlag János ellen zajló büntetőeljárásban - közölte Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke.

A szocialista politikus elmondta, hogy az év eleje óta levelez e pályázatokkal kapcsolatokban az ügyészség a főpolgármesteri hivatallal, s nyáron pedig már a szakbizottságtól is tájékoztatást kértek. Az ügyben az ügyészség sem a bizottság elnökét, sem annak tagjait és titkárait nem hallgatta meg - tette hozzá. Arról viszont az elnök informálisan értesült, hogy a főpolgármesteri hivatal néhány dolgozójával már beszélt ez ügyben az ügyészség.

Az elnök kérdésre közölte, hogy ismeri ugyan Zuschlag Jánost, de nem tudott róla, hogy ő állt volna néhány pályázat mögött, s nem is egyeztetett vele azokról. Megjegyezte, hogy a pályázatokról nem a benyújtó szervezet neve alapján, például Hoppá Egyesület, hanem a szerint döntöttek, hogy a pályázat megfelelt-e a kiírásnak. Hozzátette, hogy az ez ügyben érintett összes pályázati iratot beterjeszti a szakbizottság két hét múlva esedékes ülésére, s akkortól minden irat nyilvános lesz.

Danielisz azt mondta, hogy az elszámolások valóságtartalmát a bizottság nem tudja ellenőrizni. Az elnök tájékoztatása szerint az összességében közel 20 millió forint összeget érintő ügy egyik fontos tanulsága az, hogy miként lehetne megoldani a pályázati elszámolások tételes ellenőrzését. Ehhez elengedhetetlen egy törvénymódosítás - fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy a számlákat formailag ellenőrizték, s tartalmilag is vizsgálták.

Abban az esetben, ha kiderül, hogy más célokra költötték a pénzt, mint amire kérték, jogi lépéseket tesznek a pénz visszaszerzésére - közölte. Elmondta azt is, hogy a pályázók többsége időben elszámolt, esetenként határidő-módosítást kapott ehhez. Olyan bizottsági határozat nem született, hogy bárkitől is visszakérték volna a pénzt. Az elnök csütörtökön szerzett tudomást arról, hogy egy, az ügyben érintett pályázó visszautalta a pénzt a fővárosnak, konkrétumokat azonban nem tudott mondani információ hiányában.