Tandíjellenes demonstráció lesz Budapesten

Vágólapra másolva!
Olyan javaslatot dolgozott ki a HÖK, amely szerint a felsőoktatásban csak a krediteket meg nem szerző hallgatóknak kellene tandíjat fizetniük. Ha a minisztérium nem fogadja ezt el, a szervezet tüntetést szervez a kormány által tervezett rendszer ellen.
Vágólapra másolva!

Demonstrációt tart október 17-én a fővárosban a tandíjfizetés jelenleg érvényes rendszere ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), amennyiben a tárca nem ad pozitív választ alternatív tandíjjavaslatukra - döntött szombaton a szervezet közgyűlése.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón közölte, több ezer hallgatót várnak az ország egyetemeiről, főiskoláiról a tüntetésükre, amely fáklyás felvonulás és demonstrálás lesz az oktatási tárca székháza előtt.

Az elnök a sajtótájékoztatón átadta a HÖOK tandíjjal kapcsolatos alternatív javaslatát Manherz Károlynak, az oktatási tárca szakállamtitkárának, hozzátéve, hogy a veszprémi közgyűlésen elfogadott tandíjjavaslatra október 17-én délig várják a minisztérium vezetésének a válaszát.

Miskolczi Norbert hangsúlyozta: a HÖOK olyan tandíjrendszert szeretne kialakítani, amelyben a tehetséges diákok mindenképpen bekerülnek a felsőoktatásba, azaz nem a tehetősségen, hanem a tehetségen múlik a felvétel. Az elnök rámutatott arra, hogy a HÖOK szerint is "fontos a hallgatói szerepvállalás az intézményi finanszírozásban".

A HÖOK azt javasolja, hogy az államilag támogatott hallgató a leckekönyvbe felvett, de nem teljesített kreditek után tantárgyanként a hallgatói normatíva 3-5 százalékának megfelelő összeget fizessen az alapképzésbe az osztatlan képzés első hat félévében. A mesterképzésben pedig a normatíva 4-6 százalékát kelljen befizetni, az osztatlan képzés utolsó négy félévében. (A hallgatói normatíva jelenleg 116 ezer 500 forint.)

Manherz Károly a dokumentum átvételét követően hangsúlyozta, tanulmányozni fogják a minisztériumban a HÖOK javaslatát, egyben örömét fejezte ki, hogy egyetértés van abban: minőségi legyen a felsőoktatás, és ehhez képzési hozzájárulást fizessenek a hallgatók is. Igaz, a HÖOK szerint csakis a rosszul, a gyengén teljesítő tanulóknak kellene fizetniük - jegyezte meg.

A szakállamtitkár szerint egy hallgató éves képzésének a költsége minimum egymillió forint, de egyes egyetemeken - mint például az orvosin vagy a műszakin - felmegy kétmillió fölé. Az államtitkár hozzátette, végül is a 100 ezer forintos "tandíj" az egymillió forintnak csak tizede, kétmillió esetében pedig már csak a huszada.

A HÖOK elnöke az MTI kérdésére elmondta: ha október 17-én délig pozitív választ kapnak a minisztériumtól, azaz elfogadják a HÖOK javaslatát, a fáklyás demonstrációt akkor is megtartják, de akkor már nem az oktatási kormányzat ellen, hanem a minőségi felsőoktatás mellett rendeznének egy "jó hangulatú" összejövetelt.

Amennyiben azonban nem kapnak kedvező választ, akkor az azt jelenti, hogy nem szakmai, hanem politika kérdés a tandíj - vélekedett a HÖOK elnöke, rámutatva, hogy újabb demonstrációkat már akkor sem terveznek, hanem inkább más eszközök, lehetőségek "bevetéséről" döntenek majd. Ezek körében a 100 ezernél több aláírás összegyűjtését és az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségét említette a HÖOK elnöke.