Önbíráskodó Rogántól tart az egészségügyi tárca

Vágólapra másolva!
Súlyos jogsértést követ el Rogán Antal az egészségügyi tárca véleménye szerint, ha elrendeli, hogy hétfőn bontsák el a minisztérium parkolóját elzáró akadályokat. Az V. kerület fideszes polgármestere korábban közölte: ezután a minisztérium munkatársait is megbírságolják, ha parkolójegy nélkül várakoznak. A tárca viszont bírósági döntésre vár: derüljön ki, hogy kinek a tulajdonában van a minisztérium parkolója.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium szerint Rogán Antal V. kerületi polgármester súlyos jogsértést követ el, ha beváltja ígéretét és hétfőn lebontatja a sorompókat, valamint kerékbilincset rakat az Egészségügyi Minisztérium parkolójában álló autókra - áll a tárca vasárnap kiadott közleményében.

Rogán Antal, a kerület fideszes polgármestere a múlt héten közölte egy rádióműsorban: amennyiben a bíróság a jövő héten nem dönt az V. kerület határozatának felfüggesztéséről, az önkormányzat elrendeli, hogy október 6. után az Egészségügyi Minisztérium parkolóját elzáró akadályokat bontsák el.

A minisztériumi közlemény szerint a polgármesternek nincs joga a végrehajtást elrendelni, mivel az ezt megalapozó határozattal szemben a minisztérium két hete keresetlevelet nyújtott be a bíróságra, amelyben kérte a végrehajtás felfüggesztését.

Mint írták, bíznak benne, hogy "az a Rogán Antal, aki a Kossuth téri fideszes kordonbontást még helytelenítette, most nem él az önbíráskodás jogállami normákkal ellentétes eszközével, hanem megvárja, amíg ebben a tulajdoni és közigazgatási vitában a bíróság jogerős ítéletet hoz".

Az Egészségügyi és a Honvédelmi Minisztériumot (HM), más közintézményekkel együtt, még múlt év novemberében szólította fel az V. kerületi önkormányzat, hogy egy tíz évvel ezelőtti rendelet értelmében a parkolásért fizetniük kell, és hat hónap türelmi időt kaptak arra, hogy szabadítsák fel az önkényesen lezárt és parkolónak használt területeket.

A HM és az EÜM a hat hónap alatt nem reagált az önkormányzat megkeresésére, ezért az önkormányzat felszólította a két tárcát, hogy fizessék meg a mintegy 3.500 négyzetméternyi közterület-használati díj tízszeresét öt évre visszamenőleg, ami az egészségügyi tárcánál 10,5 milliárd forint követelést jelent.

A minisztérium Arany János utcai épülete előtt lezárt parkoló van, ami - mint azt korábbi tájékoztatóján Rogán Antal közölte - a földhivatali nyilvántartás szerint a kerület tulajdona. A tárca szerint azonban a terület a minisztérium épületéhez tartozik, így arról ők rendelkeznek.