A répanadrágot ledobnák a rendőrök

Vágólapra másolva!
Vajon kedvesebb lesz-e a járőr, ha nem dörzsöli a nyakát az ing és mit változtat a rendőrségen a három B? Idővel ez is kiderülhet, ugyanis a rendőrök már dolgoznak az új arculaton, ami új szlogent, logót és egyenruhát is jelent. Annyit tudni, hogy kékben és zöldben gondolkodnak, de állítólag javítanak a minőségen is. A csalódott divattervező a toldott-foldott kinézeten változtatna és fiatalosabbra cserélné a ruhadarabokat.
Vágólapra másolva!

"Nem az, hogy nem valami jó, hanem szar" - mondta keresetlen szavakkal egy belvárosban posztoló rendőr az [origo] kérdésére, hogy milyennek találja mindennapos viseletét, az egyenruháját. Rosszak az anyagok, mert nem szellőznek, az ing gallérja kidörzsöli a nyakat, a garbó megnyúlt, a farmer előnytelen, répa fazonú - mondta a név nélkül nyilatkozó fiatalember.

Egy másik megkérdezett rendőr már látta is számítógépén azt a hét tervet, amit felkért divattervezők készítettek a rendőrség számára, de azt mondta, hogy első ránézésre nem látott köztük és a jelenlegi egyenruha között jelentős különbséget. A legnagyobb baj szerinte nem is az egyenruhával van. Új ruha helyett több fizetés jobban motiválná arra, hogy szívesen végezze munkáját - mondta.

A változtatásokat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség és a határőrség közelgő összevonásával indokolja. Az ORFK által kedden kiadott közlemény szerint négy meg nem nevezett, de a reklámszakmában állítólag elismert ügynökséget kértek fel, hogy tegyenek javaslatokat az új arculatra, logóra és szlogenre, illetve honlapra.

Arról, hogy milyen lesz az új egyenruha, egyelőre keveset tudni. A rendőrség annyit árult el, hogy továbbra is megjelennek majd a ruhadarabokon a kék, illetve zöld elemek, utóbbiak a határőrségre utalva. A rendőrök számára biztató lehet, hogy az ORFK azt ígéri, "az új típusú egyenruházat nem csak látványában, de az alapanyagok minőségében is meg fog felelni az elvárásoknak".

Az [origo] már korábban is foglalkozott azzal, hogy a rendőrök ruhája silány minőségű és - szemben a nemzetközi trenddel - a magyar rendőrök eltűnnek az egyenruhások tengerében, a közterületesektől például kimondottan nehéz megkülönbözetni őket.

Az egyenruha nem csak a rendőrök közérzete szempontjából fontos, hanem hozzájárul a rendőrségről kialakult összképhez, és a fiatalok is szívesebben állnak rendőrnek, ha nem egy idejétmúlt egyenruhába kell bújniuk - mondta az [origo]-nak egy név nélkül nyilatkozó volt rendőr. Szerinte egykori kollégáinak többsége nem szívesen viseli a jelenlegi egyenruhát, mert az még mindig pártállami időket idéz. A rendszerváltás előtt is ugyanez a kékes-szürkés árnyalat és a többségnek előnytelenül álló tányérsapka volt a viselet, és ettől van, akinek még mindig összeszorul a gyomra - mondta. Márpedig szerinte a rendőröknek nem félelmet kellene kelteniük, hanem tekintélyt sugározni.

Alapos megújításra szorulna az egyenruha Makány Márta divattervező szerint is. A BKV legújabb formaruhájának tervezője szerint a rendőrök mostani egyenruháján az látszik, hogy nem minden darab származik ugyanabból az időszakból, "toldott-foldott", és lehetne fiatalosabb is. Szerinte érdemes lenne példát venni az olasz rendőrök szép uniformisairól. Makány megkeresésünkre azt mondta, hogy bár nagyon vágyna a feladatra, őt egyelőre nem kérték fel a rendőrök új ruhájának megtervezésére.

"Szolgálunk és védünk"

A "szolgálunk és védünk" szlogenhez jobban ragaszkodnak a rendőrök, mint a régi egyenruhához. A kiszivárgott információk szerint a rendőrség jelmondata is megváltozik, a felkért ügynökségeknek a "bizalom, biztonság, becsület" hármasát kifejező szlogent kell alkotniuk. "Jó volt a régi, benne van minden" - mondta az [origo]-nak nyilatkozó egyik szolgálatot teljesítő rendőr.

Igaz, hogy sok viccelődésre kínált lehetőséget, "száguldunk és félünk", "szaladgálunk és vétünk", és hasonló karikírozások láttak napvilágot, de valószínűleg gyorsan megjelennek az új szlogen vicces változatai is. Amerikában is bevált a "to serve and protect" (szolgálni és védeni) - vélekedett a rendőri pályát elhagyó forrásunk is.

Az osztrák rendőr vonzza a tekintetet

2005-ben az osztrák rendőrség egyenruháit is megújították, a sötétkék egyenruha - a tervezők szándéka szerint - vonzza a tekintetet, bizalmat és hozzáértést sugároz. A csere Ausztriában is fokozatosan történik, 2007 végéig még láthatók a zöld és szürke uniformisok is. Az osztrák arculatváltásnak része volt az autók felfestésének a megújítása is, az ezüstszínű kocsikra kék és piros csíkok kerülnek.

Nem tudni, hogy az egyenruhának ebben mekkora szerepe van, de Bécsben megszilárdult a bizalom a rendőrség iránt - legalábbis Ausztriában élő forrásunk szerint, akit az iwiw-en keresztül értünk el. "Itt tényleg az a feladatuk, hogy a rendet őrizzék, és hogy segítségükre legyenek a lakosoknak" - válaszolta kérdésünkre az Ausztriában élő magyar.

Nem a ruha teszi a moszkvai rendőrt

Nem sokat változott a múlt rendszer viseletéhez képest a moszkvai rendőrök egyenruhája - vélekedett Moszkvában élő forrásunk. Szerinte az ottani rendőrök nem fordítanak sok figyelmet arra, hogy igényesen öltözzenek fel, ingük gyakran vasalatlan, zakójuk foltos. Hányaveti öltözködésük ellenére tejhatalmú urak, az emberek félelemmel tekintenek rájuk - vélekedett az orosz fővárosban élő magyar. Szerinte ugyanakkor, akinek elegendő pénze van, annak nincsen félnivalója, egy adott pénzösszegért a rendőrök megvásárolhatók.

A moszkvai rendőrségi járművek érdekessége, hogy az autók minőségben és típusban is igen változatosak. Előfordul régi Lada és legdrágább luxus terepjáró is, de lehet találkozni az amerikai filmekből jól ismert New York-i rendőrautókkal az eredeti felfestésükben pompázva.