A Fidesz kivár népszavazási kezdeményezésével

Vágólapra másolva!
A Fidesz parlamenti frakciója támogatja a párt elnökségének azt a döntését, hogy egyelőre nem nyújtják be népszavazási kezdeményezésüket - jelentette be a képviselőcsoport vezetője a szerda esti Fidesz-KDNP frakcióülést követő sajtótájékoztatón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor közölte: a frakció döntése szerint nem nyújtják be a népszavazási kezdeményezést, mert egyelőre a parlamenti eszközöket, az ötpárti egyeztetést helyezik előtérbe. Ha azonban Gyurcsány Ferenc zsarolási politikája folytatódik, akkor a népszavazás eszközéhez fordulnak - közölte a Fidesz alelnöke. Hozzátette: értékelésük szerint Gyurcsány Ferenc zsarolási kísérlete elbukott.

Navracsics úgy értékelte a miniszterelnök helyzetét, hogy "óvatosan ugyan, de egy-egy lépéssel félreálltak a koalíciós partnerek Gyurcsány Ferenc mellől a népszavazási kezdeményezés ügyében".

Mint mondta, ez a tárgyalássorozat "segíthet tiszta vizet önteni a pohárba", segíthet tisztázni azokat az ügyeket, amelyek "zsarolási kísérletek, ultimátumok, marketingakciók miatt az utóbbi időben talán zavarossá váltak", segíthet a politikusokkal kapcsolatban felmerült kérdéseket tisztázni. Hozzátette: a Fidesz értékelése szerint a kormányfő meggyengült pozíciója a mostani időszakban "jelentős mértékben hiteltelenségéből adódik", Gyurcsány Ferenc ugyanis úgy hirdeti a tiszta kezek politikáját, hogy neki saját magának elszámolnivalója lenne közelebbi és távolabbi múltját illetően is.

A frakcióvezető közölte: szerény, átlátható és kötelességtudó államot akar a Fidesz. Olyan államot, amely keveset költ, ez a költés átlátható, törvényes és nyomon követhető. Hozzátette: a kötelességtudó állam azt jelenti, hogy a politikusok tisztában vannak a politika és a közigazgatás elválasztó "mezsgyéjével" és nem lépik azt át.

Navracsics Tibor kiemelte: a frakció értékelése szerint ennek a ciklusnak a történetében hétfőn új fejezet kezdődött, hiszen Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben példátlan módon zsarolta meg saját koalíciós képviselőtársait a népszavazási kezdeményezéssel.

Navracsics Tibor, a Fidesz, és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerda reggel jelentette be, hogy a frakciószövetség 148 képviselője nyolc kérdésben népszavazást kezdeményez, ha az ötpárti tárgyalások nem vezetnek eredményre.

Ezek között szerepel az országgyűlési képviselők létszámának 386-ről 200-ra csökkentése; a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők személyi jövedelemadó bevallásainak nyilvánosságra hozatala; a politikai hirdetés sajtóban és szabadtéri reklámhordozón való közzétételének törvényi tilalma.

A népszavazási kezdeményezések között szerepel, hogy tilos lenne a kormány, az önkormányzatok és a költségvetési szervek tevékenységét reklámozni, hogy az euró bevezetéséig nem emelkedne a parlamenti képviselők fizetése és hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok illetményét 2002-ben hatályos szabályozás szerint állapítanak meg. Évenként vizsgálnák a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását, valamint kötelező lenne a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok illetményének, egyéb juttatásainak személyenkénti nyilvánosságra hozatala.