Nem lehet többé elsunyizni a gyorshajtást

Vágólapra másolva!
Retteghetnek a gyorshajtók. A jövő héten tárgyal a kormány arról a törvényjavaslatról, amelynek értelmében a közlekedési szabályokat megszegő autók tulajdonosait vonják majd felelősségre, így nem lehet arra hivatkozva kibújni a büntetés alól, hogy más vezette az autót. Megemelik a maximálisan kiszabható büntetés felső határát is: 300 ezer forintot is fizethet majd az államnak az az autós, akinek kocsijával például kirívóan túllépik a megengedett sebességet.
Vágólapra másolva!

Bezárja a kormányzat a közlekedési kihágások esetében meglévő "nem én vezettem" kiskaput. Jelenleg államtitkári értekezlet előtt van az a törvénytervezet, amelynek értelmében a jövőben a közlekedési szabályokat megszegő autók tulajdonosait vonják felelősségre, és megemelik a kihágásokért kiszabható büntetés mértékét is - mondta az [origo]-nak Budai Bernadett kormányszóvivő.

Budai szerint két problémát igyekeznek orvosolni a javaslattal. Egyrészt túl sok a közúti haláleset (tavaly 1200-1300 ember halt meg az utakon, köztük 43 gyerek), másrészt az elkövető gépkocsik tulajdonosai könnyen kibújhattak eddig a felelősség alól - elég volt csak azt mondaniuk, hogy nem ők vezettek, és nem kívánnak terhelő vallomást tenni a sofőrre. A százerzes nagyságrendben előforduló be nem fizetett büntetések miatt így összesen 2,5 milliárd forintnyi bevételkiesés jelentkezett az államnál.

A szakértői egyeztetések során - a javaslatot a gazdasági, az igazságügyi tárca és a kancellária közösen dolgozta ki - felmerült, hogy minál magasabbra emeljék a kiszabható pénzbüntetés felső határát, így szóba került az is, hogy ezt 800 ezer forintban határozzák meg. Végül azonban arra a konszenzusra jutottak, hogy 30 ezertől 300 ezer forintig terjedhet majd a büntetés összege - mondta a kormányszóvivő.

A törvénnyel kapcsolatos rendeletek szabályozzák majd, hogy milyen szabálytalanságok esetében mekkora lesz a büntetés mértéke. A legmagasabb összeget kirívóan súlyos kihágásért - például a megengedett sebesség jelentős túllépéséért - kaphatja majd az érintett autó tulajdonosa.