Az APEH kopogtat a biztosítás nélkül gyógyulóknál

Vágólapra másolva!
Az APEH-hel kerülhet szembe az, aki egészségbiztosítás nélkül vesz igénybe kórházi, orvosi ellátást - írja a Magyar Nemzet. Januártól az egészségbiztosító adatbázisa alapján ellenőrzik, hogy minden ellátáshoz tartozik-e biztosítás. A réseket az adóellenőrök tömik be, visszamenőleg.
Vágólapra másolva!

Januártól az adóhatóság kopogtathat azoknál, akik biztosítás nélkül veszik igénybe az egészségügyi ellátást. A szolgáltatók túlnyomó többsége intereten végzi az ellenőrzést. Ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa (az OEP megszűnése után is lesz ilyen nyilvántartás) a taj-szám alapján piros jelzést küld vissza, az azt jelenti, hogy az illetőnek nincs biztosítása.

Idén még nem kell szankcióra számítaniuk a kiskapukat használóknak, jövőre viszont már igen. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis ilyen esetekben értesítik az APEH-et, s az adóhivatal visszamenőleg is behajthatja az elmaradt járulékot.

Lehetősége lesz a betegnek arra is, hogy tisztázza, pontosítsa jogviszonyát, ha úgy érzi, a rendszer esetükben indokolatlanul jelzett.