Már a rendőrnél sem potyázhatnak a gyorshajtók

Vágólapra másolva!
Nemcsak a bírságok nőnek és a gyorshajtók kiskapuját zárja be egy új törvénytervezet, de elvennék a rendőrök mérlegelési jogát is. Azaz, a jövőben már csekély sebességtúllépés esetében is ki kell fizetni a büntetést, nem játszhatunk az igazoltató rendőr jóindulatára. A bírság sem a sebességtúllépéssel egyenes arányban nő majd ezentúl.
Vágólapra másolva!

Jövő héten tárgyal a kormány arról a törvényjavaslatról, ami bezárja a gyorshajtók kedvenc kiskapuját: eddig bármikor hivatkozhatott arra az autó tulajdonosa, hogy nem ő vezette a járművet, hanem az egyik családtagja, ellene pedig nem kell vallomást tennie. A rendőrség szerint a gyorshajtók 50-60 százaléka erre hivatkozik.

A jövőben viszont a tulajdonost vonják felelősségre. Pausz Ferenc, az ORFK közlekedési főosztályának vezetője szerint már ez a módosítás is jelentős visszatartó erőt jelent. "Senki sem szeretne sok pénzt kidobni az ablakon, így ha valaki eddig kölcsönadta kocsiját egy notórius gyorshajtónak, a jövőben nem teszi, mert fizethet helyette, és remélhetőleg ez az ember mástól sem fog kocsihoz jutni. Így csökkenni fog a gyorshajtások száma" - közölte.

Az autótulajdonos gyorshajtókat pedig a magasabb bírsággal akarják lelassítani. Míg a jelenlegi törvény szerint 10-100 ezer forintig terjedő bírságot kell a szabálysértőknek fizetni, a tervezet szerint ez 30-300 ezerig terjedő bírságra nő. Ráadásul eddig sávosan, a sebességtúllépés mértékével egyenes arányban nőtt a bírság összege, de a jövőben ez is változhat.

A helyzet várhatóan a következő lesz: csekély mértékű sebességtúllépés esetén minél gyorsabban hajt valaki, annál többet fizet, de egy bizonyos mértékű sebességtúllépés után a bírság összege többszörösére nőhet. Arról egyelőre folynak az egyeztetések, hogy hol húzzák meg a határt - tette hozzá Pausz, aki azzal indokolta a változtatást, hogy az egyre nagyobb sebesség a baleset kimenetelének súlyosságát sem egyenes arányban növeli.

A jelenlegi szabály szerint a kis mértékű sebességtúllépés esetén maximum 30 ezer forint lehet a bírság, nagy mértékű sebességtúllépés esetén pedig legfeljebb 60 ezer. Utóbbi akkor áll fent, ha 100 km/órát meg nem haladó sebességkorlátozás esetén legalább a felével, 100 km/órát meghaladó sebességkorlátozás esetén legalább a harmadával túllépi a megengedett sebességet az autós. Például 50 km/óra helyett 75 km/órával vagy 130 helyett 173-mal megy. 100 ezer forintot pedig az fizet, aki anyagi kárral vagy könnyű testi sérüléssel járó balesetet is okoz. Aki ennél súlyosabb balesetet okoz, az már börtönbüntetéssel sújtható.

Várhatóan elveszik a rendőröktől a mérlegelés lehetőségét is, vagyis aki épphogy a megengedettnél többel ment, azt sem engedheti majd el az igazoltató rendőr, hanem a törvénynek megfelelően kötelező lesz kiszabnia a bírságot.

Pausz azzal kapcsolatban nem tudott nyilatkozni, hogy mekkora bevétel-növekedésre lehet számítani a szigorítások után. Évente körülbelül 600-700 ezer gyorshajtás történik, Budai Bernadett kormányszóvivő szerint összesen 2,5 milliárd forintnyi bevételkiesést jelentettek az államnak a be nem fizetett büntetések.