Nem volt bűncselekmény a Szilvásy-telefon

Vágólapra másolva!
Nem követett el bűncselekményt az ügyészség szerint Szilvásy György, "amikor állítólag fenyegető hangon megpróbálta rávenni Topolánszky Ákost az őt érintő nyilatkozatának visszavonására" - adta hírül pénteken a Magyar Televízió Híradója.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye: az ifjúsági minisztérium egykori államtitkár-helyettesének állítása szerint Szilvásy György a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterként "a hivatalos számáról, hivatalos minőségében" hívta fel, hogy felszólítsa, vonja vissza a hvg.hu-nak adott interjúban róla és munkatársairól olvasható állításait.

Topolánszky Ákos az interjúban a Zuschlag-ügy kapcsán azt nyilatkozta, ő is találkozott nehezen megtagadható kérésekkel, amikor támogatások odaítéléséről kellett dönteni a korábban Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök vezette minisztériumban.

A Híradóban elhangzottak szerint az ügyészség azt állapította meg, hogy "a felszólítás hatására Topolánszky Ákos semmi olyat nem tett, amit szabad akaratából ne tett volna meg". "Így bűncselekmény sem történt" - állapította meg az ügyészség.

Kovács Tamás legfőbb ügyész hétfőn ígért intézkedést Topolánszky Ákos és Szilvásy György telefonbeszélgetésének büntetőjogi értékelése ügyében a Bíró Ildikó fideszes képviselő által megfogalmazott állítások kapcsán, a parlamentben, a kérdések során.

Az ellenzéki képviselő azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy a tények jelenlegi ismeretében nem merülnek-e fel büntetőeljárást megalapozó körülmények. Bíró Ildikó arra volt kíváncsi, visszaélt-e hivatali hatalmával Szilvásy György, amikor felhívta Topolánszky Ákost, hogy figyelmeztesse: ha nem vonja vissza rá és munkatársaira vonatkozó állításait, akkor jogi útra tereli a folyamatot.

Szilvásy György korábban közölte: nem fenyegette meg Topolánszky Ákost.