Hat ünnepi rendezvényt tart kockázatosnak a rendőrség

Vágólapra másolva!
Több mint száz rendezvényt jelentettek be idáig a rendőrségen az október 23-ai hosszú hétvégére. A rendőrség ezek közül hatot ítélt kiemelt kockázatúnak, többek között az állami ünnepséget és a Fidesz nagygyűlését is. A budapesti főkapitány megerősítette: úgy tudják, rendbontókra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Eddig 113 rendezvényt jelentettek be Budapesten az október 21-23. közötti időszakra. A BRFK húsz rendezvényt politikai jellegűnek minősített, hatot kiemelt kockázatúnak ítélt, egyet pedig megtiltott - jelentette be Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kiemelt kockázatúnak azok a rendezvények számítanak, amelyeken védett személyek, országgyűlési képviselők jelennek meg, valamint azok, ahol számítani lehet akár több tízezer emberre is. Ebbe a kategóriába kerültek azok is, amelyeken korábban valamilyen rendbontás történt.

A rendőrség szempontjából tehát kiemelt kockázatú rendezvények lesznek az állami ünnepségek, a Magyar Gárda avatója, a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvénye, a 301-es parcellánál a koszorúzások, a Fidesz nagygyűlése, valamint azok a vonulásos demonstrációk, amelyek a belvárosban a tömegközlekedés és közlekedés jelentős korlátozásával járnak.

Várhatóan pénteken születik döntés a megtiltott rendezvény ügyében, mivel a bejelentő bíróságon támadta meg a rendőrség határozatát. Az illető tizenhárom minisztérium elé jelentett be demonstrációt, amit a rendőrség arra hivatkozva tiltott meg, hogy a rendezvény megtartása esetén a közlekedést nem lehetett volna biztosítani. Tóth Gábor megjegyezte: "sokkal inkább a gyülekezési alapjoggal visszaélést tükrözte a bejelentés tartalma, semmint az érdemi, alapjoggal élést".

A rendőrség felhívta a szervezők figyelmét, hogy elsődlegesen az ő feladatuk annak biztosítása, hogy a rendezvényen ne történjen rendbontás, mert ha nem tudják helyreállítani a törvényes rendet, fel kell oszlatniuk a rendezvényt. A BRFK feladata arról dönteni, szükséges-e a tömegoszlatás, a végrehajtása azonban már a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) dolga és felelőssége - közölte Tóth. Hozzátette: több megyei csapatszolgálati század is bevethető, de ilyesmire csak végső esetben kerülne sor, a rendőrség előbb megkísérelné kiemelni a tömegből a rendbontókat.

A főkapitány szerint a rendőrség elsődleges feladata a békés, zavartalan ünneplés biztosítása. "A BRFK-t feladata végrehajtása során a fokozatosság, a szakszerűség, a törvényesség és a határozottság fogja jellemezni, minden körülmények között" - tette hozzá Tóth Gábor.

A rendőri vezető elmondta: vannak információik arról, hogy egyes csoportok rendbontást akarnak elkövetni a bejelentett rendezvényeken. A főkapitány az elkövetkező napokra fokozott ellenőrzést rendelt el, ami jogi lehetőséget ad arra, hogy a rendőrök minden olyan személyt igazoltathassanak, akiknél felmerül a gyanú, hogy szabálysértést, bűncselekményt kívánnak elkövetni. A fokozott ellenőrzés a gépjárművekre is vonatkozik. "A rendőrség senkit nem fog zaklatni, minden intézkedés kellően indokolt lesz" - mondta a főkapitány,

Ahogyan augusztus 20-án és március 15-én, úgy most is működni fog az operatív vezetési törzs, ahová beérkeznek a döntéshozókhoz az információk. Az operatív törzsben képviselteti magát a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Köztársasági Őrezred és a Katonai Biztonsági Hivatal is. Közvetlen kapcsolatban lesznek a mentőkkel, a tűzoltókkal és a katasztrófavédelemmel is.