Később döntenek a Fidesz és az MSZP népszavazási kérdéseiről

Vágólapra másolva!
A Fidesz és az MSZP a politikai közélet tisztaságával foglalkozó népszavazási kérdéseit várhatóan jövő heti ülésén tárgyalja az Országos Választási Bizottság (OVB) - erről a testület tagjai határoztak csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A bizottság előtt jelenleg 60 népszavazási kezdeményezés van, mert azt a 15 kérdést, amelyet a miniszterelnök egyik főtanácsadója nyújtott be, csütörtökön visszavonták.

A 60 kérdésből 5 kivételével mindegyik a politikai közélet tisztaságával foglalkozik: húsz kérdést az MSZP-frakció, nyolcat a Fidesz képviselőcsoportja, ötöt Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, további egyet Cs. Kádár Péter, a Magyar Rádió nyáron elbocsátott munkatársa nyújtotta be az OVB-hez, a többit pedig olyan magánszemélyek adták be, akik nem járultak hozzá nevük nyilvánosságához.

Az első 42 kérdésben magánszemélyek népszavazási kezdeményezései, a miniszterelnök főtanácsadójának visszavont kérdései, valamint Szerető Szabolcs kérdései szerepelnek, ezután következnek a Fidesz-frakció, majd az MSZP-frakció kezdeményezései, és további magánszemélyek kérdései.

Az OVB - amely a beadás sorrendjében halad végig a kérdéseken - csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy a Fidesz kérdéseit és az azután következő kérdéseket biztosan egy későbbi ülésén, várhatóan október 24-én tárgyalja. Október 24-én valószínűleg egyébként is tartana ülést a testület, mivel a Fidesz várhatóan aznap nyújtja be a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokra összegyűjtött aláírásokat.

A testület csütörtökön hozzákezdett a népszavazási kezdeményezések elbírálásához, és 13 magánszemély kérdését elutasította, majd elkezdte tárgyalni Szerető Szabolcs kérdéseit.