Kockázatos rendezvényekre is készülnek

Vágólapra másolva!
Több fővárosi ünnepi rendezvényt is kockázatosnak ítélt a rendőrség, ezért különös figyelemmel készült rájuk. Tavaly utcai harcokba fulladt az ünnep, és a rendőrség úgy tudja, hogy egyes csoportok mára is terveztek rendbontást. A Fidesz ugyanott tart ünnepi gyűlést, ahol egy évvel ezelőtt, és azt ígéri, hogy ügyel a biztonságra.
Vágólapra másolva!

Több mint száz rendezvényt jelentettek be a rendőrségen október 23-ára, ezek jelentős része a BRFK szerint nem igényel különös rendőri figyelmet. Hat eseményt ugyanakkor kiemelt kockázatúnak, míg húszat politikai rendezvénynek ítéltek meg.

A rendőrség szempontjából kiemelt kockázatú rendezvények lesznek az állami ünnepségek, a Fidesz nagygyűlése, a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvénye, a 301-es parcellánál a koszorúzások, valamint azok a vonulásos demonstrációk, amelyek a belvárosban a tömegközlekedés és közlekedés jelentős korlátozásával járnak.

A Fidesz azt ígéri, mindent megtesz azért, hogy minden rendben menjen. Egy biztonsági cég és több száz aktivista figyel a rendre nagygyűlésükön - amely tavalyhoz hasonlóan ismét az Astoriánál lesz -, ahova több tízezer embert várnak. Az ellenzéki párt tájékoztatása szerint az előkészületek során folyamatos volt az egyeztetés a rendőrséggel, helyszíni bejárást is tartottak és a rendezvény alatt is állandó lesz a kapcsolat. A rendezőgárdánál időkódos videokamerák is lesznek, és ha az aktivisták olyan eseményt tapasztalnak, amiről úgy vélik, érdemes rögzíteni, megteszik.

A rendőröknek vannak információi arról, hogy egyes csoportok rendbontást akarnak elkövetni a bejelentett rendezvényeken. A rendőrség az ünnepnapra fokozott ellenőrzést rendelt el, ami jogi lehetőséget ad arra, hogy a rendőrök minden olyan embert igazoltathassanak, akiknél felmerül a gyanú, hogy szabálysértést, bűncselekményt kívánnak elkövetni. A fokozott ellenőrzés a gépjárművekre is vonatkozik. "A rendőrség senkit nem fog zaklatni, minden intézkedés kellően indokolt lesz" - közölte Tóth Gábor, a BRFK vezetője.

Ahogyan augusztus 20-án és március 15-én, úgy most is működni fog az operatív vezetési törzs, ahová beérkeznek a döntéshozókhoz az információk. Az operatív törzsben képviselteti magát a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Köztársasági Őrezred és a Katonai Biztonsági Hivatal is. Közvetlen kapcsolatban lesznek a mentőkkel, a tűzoltókkal és a katasztrófavédelemmel is.

Tavaly erőszakba fulladt az ünnep

Ha a tavalyi eseményekből indulunk ki, akkor indokolt lehet a rendőri készültség. Pont egy éve, október 23-án csúcsosodott ki az az erőszakhullám, ami a szeptember közepén kiszivárgott az őszödi beszéd után kezdődött. Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóját komoly szervezés előzte meg. Meghívtak számos ország vezetőjét, akiknek többsége el is jött Magyarországra. Méltóságteljes ünneplés helyett azonban utcai harcok miatt lett emlékezetes az évforduló.

Fotó: Pályi Zsófia

Utcai vonulással kezdődött

Az utcai tüntetések azt követően kezdődtek, hogy a rendőrség hétfőn hajnali három óra körül kiürítette a Kossuth teret, ahol az őszödi beszéd kiszivárgása óta kormányellenes demonstráció zajlott. A rendőrök arra hivatkozva intézkedtek, hogy több tüntető akadályozni próbálta, hogy az állami ünnepségek előtt átvizsgálhassák a területet.

A tüntetők egész nap vonultak az utcákon, és egyre gyarapodott a létszámuk. Közben többször összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, akik este hat óra körül aztán rohamot indítottak a tiltakozók ellen: lovasrendőröket, gumilövedékeket, könnygázt is bevetettek. Problémát okozott, hogy nagyjából ezzel egy időben ért véget a Fidesz emlékgyűlése a közelben, az Astoriánál. A rendőrök nem akadályozták meg a békés rendezvény résztvevői és az erőszakosan tiltakozó tömeg összekeveredését.

Az utcai harcok hajnali kettőkor értek véget, amikor a rendőrök az Erzsébet híd pesti lábánál összegyűlt maradék tiltakozót feloszlatták. A tiltakozók nem válogattak az eszközökben, kövekkel és épülettörmelékekkel is dobálták a rendőröket. A rendőrök sem voltak ugyanakkor kíméletesek. Utólag tévéfelvételek és fotók is bizonyították, hogy ártalmatlanná tett, földön fekvő embereket vertek meg.