Összegyűjtötte az aláírásokat a Fidesz

Vágólapra másolva!
Közel 900 ezer aláírást gyűjtött össze két nap alatt a Fidesz a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezéséhez. A népszavazás kiírásához kérdésenként elég 200 ezer aláírás. Orbán Viktor korábban azt mondta: 48 óra alatt képesek összegyűjteni a szükséges aláírásokat.
Vágólapra másolva!

Kérdésenként közel 300 ezer aláírást gyűjtött össze a Fidesz 48 óra alatt a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezésekhez - jelentette be vasárnap Tarlós István, a kampány irányítója.

A politikus szerint jóval negyedmillió felett, 300 ezer körül van a kérdésenként az aláírások száma. Tarlós közölte: október 24-én várhatóan leadják az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodához, eddig az időpontig az aktivisták folytatják az aláírásgyűjtést.

Tarlós pénteken 14 óra után indította el a visszaszámlálást. Korábban ugyanis Orbán Viktor pártelnök bejelentette: 48 óra alatt képesek lesznek összegyűjteni a szükséges aláírásokat. A törvény szerint kérdésenként 200 ezer aláírásra van szükség, de Orbán Viktor korábban azt mondta, minden eddiginél több aláírást szeretnének összegyűjteni. A Fidesz rekordja a Nemzeti Petíció kapcsán 2002-ban egy millió aláírás volt.

Az aláírásokat házról-házra járással, illetve a Fidesz választókörzeti irodáiban gyűjtik. Több helyen utcai standokon is alá lehet írni a népszavazási kezdeményezést. A Fidesz elnöke várhatóan a párt október 23-i nagygyűlésén az Astoriánál jelenti be, mennyi aláírást sikerült összegyűjteni.

Nyakó István, az MSZP szóvivője korábban azt mondta: népszavazással ugyanúgy nem lehet kormányt buktatni, mint ahogy az önkormányzati választásokkal sem lehetett. Szerinte a kormány a helyén marad, a reformok pedig folytatódnak. Nyakó megjegyezte: a Fidesznek hat év alatt ez a hatodik aláírásgyűjtése és a kormány még mindig a helyén van.