Megfigyelőkkel készülnek Morvai Krisztináék

Vágólapra másolva!
A rendőri túlkapások megelőzése érdekében megfigyelő szolgálatot indít a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Civil Jogász Bizottság. A bizottság bejelentette azt is, hogy feljelentést tesznek az úgynevezett Papp-jelentésben elmrasztalt rendőri vezetők ellen.
Vágólapra másolva!

Megfigyelő szolgálatot indít a Civil Jogász Bizottság (CJB) és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA), hogy ne fordulhassanak elő a tavaly október 23-aihoz hasonló események - jelentette be Morvai Krisztina, a CJB társelnöke a két szervezet hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Tavaly október 23-án a jogsértő utcai demonstrációk feloszlatásánál a rendőrök sok esetben indokolatlanul erőszakosan intézkedtek, például ártalmatlanná tett embereket bántalmaztak.

A megfigyelő szolgálat már hétfőn megkezdi működését.Morvai Krisztina elmondása szerint körülbelül 80 jogász segíti munkájukat. Munkatársaik egy központi irodában fogadják a befutó információkat, amelyeket elemeznek, és ha kell, az illetékes szervekhez fordulnak. Egyúttal figyelik és elemzik azoknak a közterületi kameráknak a felvételeit is, amelyek az interneten keresztül nyomon követhetőek.

A megfigyelő szolgálat felhívását feltették az internetre is, és külföldieket is, elsősorban idegenbe szakadt magyarokat várnak, akik munkájukat segítik majd, a tömegben elvegyülve, október 23-án. Ezek a magyar származású külföldi állampolgárok Morvai Krisztina elmondása szerint a külképviseleteken jelzik, hogy itt tartózkodnak.

Völgyei Miklós, a Civil Jogász Bizottság másik társelnöke egyúttal bejelentette, hogy legkésőbb december 10-ig, az Emberi Jogok Napjáig, büntetőfeljelentést tesznek az úgynevezett Papp-jelentésben elmarasztalt rendőri vezetők ellen, mert a felelősség megállapítása eddig mindig megállt a "kisrendőrök" szintjén. A feljelentésben Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány kivételével viszont senkit nem nevesítenek külön. Elmondása szerint erre nincs szükség, mert a jelentés közokirat és hivatalból el kell járni ebben az ügyben.

Az [origo] korábban kiderítette, hogy több olyan rendőri vezetőt is előléptettek, akiket a Papp-jelentés elmarasztalt. A rendészeti minisztérium később még külön méltatta is ezeket a rendőrtiszteket, és nem látott kivetnivalót az előléptetésükben.