Pár tucat tüntetővel egyezkednek

Vágólapra másolva!
Oszlatás volt az Alkotmány utcában, most pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton egyezkednek a rendőrök a pár tucat kitartó tüntetővel. Volt könnygáz és menekülés. Lassan több az újságíró, mint a tüntető. A Fidesz délutáni gyűlése még rendben lezajlott, a Terror Házához érkező tömeg nagyrészt feloszlott, miután a szervezők megköszönték a részvételt. A rendezők szerint negyedmillióan lehettek a Fidesz keddi gyűlésén, a rendőrök 30 ezerről tudnak. Orbán felindultan szónokolt. Percről percre.
Vágólapra másolva!

22:08

Az állami ünnepségek lebonyolításáért felelős operatív törzs este tíz órakor hagyta abba a munkát. Gál J. Zoltán, az operatív törzs irányítója az MTI-nek elmondta, hogy a rendőrség tizenhat embert állított elő, de ez a szám még emelkedhet. A heves esőzés miatt két programelemet le kellett mondani, nem volt fényfestés és elmaradt a forradalom lángjának érkezése a héliumgömbbel.

21:25

Komolyabb atrocitás nélkül, szórványos bekiabálások mellett zajlott le kedd este az Ötvenhatosok terén a kulturális műsorral egybekötött ünnepség, melyet a Miniszterelnöki Hivatal szervezett a tavaly felavatott emléműnél -közölte az MTI. A műsorban meghívott ismert művészek adtak elő 1956-os verseket, a forradalomra emlékező írásokat Benkő László aláfestő zenéje kíséretében.

20:51

Már szinte senki nincs a Gyorskocsi utcánál. A rendőrök igazoltatják az arra járókat, többek között egy pizzafutárt is megállítottak. Az autókat is feltartóztatják néhány másodpercre.

20:50

A pesti kollégákat nem fűti annyira a hazaszeretet, már rég hazamentek - állította az [origo] tudósítójának egy posztoló rendőr a Bajcsy-Zsilinszky úton. Szerinte már csak vidéki rendőrök vannak az utcákon, de ők is indulnak haza az utolsó vonatokkal. A rendőr nagyon jókedvű volt. A megmaradt tiltakozóknak kiabált, hogy "ne féljenek, nem olyan rossz ez a rendőri közeg".

20:42

A rendőrség felszólította a Gyorskocsi utcai épületnél megjelenteket, hogy távozzannak. A összegyűlt 15-20 ember rendőri kísérettel békésen elindult. A Bajcsy-Zsilinszky utcánál is egyezkednek a tüntetők a rendőrökkel.

20:39

A Gyorskocsi utcai épület mellett 15-20 ember gyűlt össze, de nem demonstrálnak, csöndesen álldogálnak.

20:38

Az Alkotmány utcában a tömegoszlatást végrehajtó rendőri köteléket üvegekkel, kövekkel dobálták, mozgásukat felborogatott kukákkal próbálták akadályozni - közölte a BRFK. A rendőrség szerint összesen 3 könnygázgránátot lőttek ki.

20:34

A rendőrök egy része visszament az Alkotmány utcába, a többieket teherautóval vitték el. A Bajcsy-Zsilinszky útnál újságírók és 15-20 tüntető maradt, a többiek a Nyugati tér felé szaladtak. A rendőrök készülnek megnyitni a forgalmat.

20:26

A rendőrök elhagyják az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződését - jelentette tudósítónk.

20:20

Kiszorították a tüntetőket az Alkotmány utcából. A rendőrség tudósítónk szerint csak egy-két könnygázgránátot használt el. A tüntetők a Bajcsy Zsilinszky út irányába szétszéledtek, de még mindig legalább száz rohamremdőr áll az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál, arccal a Nyugati tér felé.

20:15

A rendőrség már nem enged járókelőket sem a Gyorskocsi utca közelébe.

20:10

A Gyorskocsi utcánál néhány árpádsávos zászlóval érkező tüntető jelent meg. "Nem vagyunk sokan" - mondták az újságíróknak. A rendőrök nem állították meg őket, korábban négy-öt arrajárót igazoltattak.

20:06

Az Alkotmány utcai oszlatás sajátossága az volt, hogy a Bajcsyn posztoló rendőrök is futásra kényszerültek, bevágódtak autóikba, majd elhajtottak.

19:56

Oszlatás volt az Alkotmány utcában. A rendőrök előtörtek a kordonok mögül és kilőttek egy könnygáz gránátot is. A tüntetők kifutottak a Bajcsy-Zsilinszky útra, mindkét irányba.

A rendőrség közleménye szerint a jogellenesen összegyűlt tömeg feloszlatására rendőri csapaterőt alkalmaztak. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a rendőri művelettel érintett Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Zoltán utca - Aulich Lajos utca - Báthory utca által határolt körzetet kerülje el. A rendőri művelet területén tartózkodók a területet a Bajcsy-Zsilinszky út és a Szent István körút irányába hagyják el!

A BRFK korábban elismerte, hogy a tüntetést előre bejelentették.

19:50

Megy a húzd meg, ereszd meg az Alkotmány utcában. 100-150 ember továbbra is kitart, néha zászlókkal vonulnak a rendőri kordonhoz, mire a rendőrök felszólítják őket, hogy távozzanak, mert oszlatás lesz. Erre a tüntetők elvonulnak.

A budai Gyorskocsi utcai épület egyik oldalánál 20-25, a túloldalon két busznyi rohamrendőr áll készenlétben. Egyes hírek szerint tüntető egy csoportja oda vonul.

19:31

Rendőrök rohantak ki az egyik mellékutcából, az Alkotmány utcában sorakozó tüntetők futni kezdtek. A rendőrök kisvártatva visszahúzódtak. A tüntetők egy csoportja szidalmazza a rendőröket, eldurrant néhány petárda.

19:26

Tanácstalanok az Alkotmány utcában maradt emberek. "Vége van bazmeg, minek van vége?" - méltatlankodott egy kopasz, köpcös fiatalember. Száz egynéhány ember lehet az utcában.

19:21

A BRFK közleményben cáfolta, hogy az Oktogon közelében történt autós incidens után Molotov-koktélt is találtak volna a gépkocsik átvizsgálásakor. Egyéb, közbiztonságra veszélyes eszközöket azonban valóban elvettek az elkövetőktől, aki bottal és boxerrel támadtak a másik autó utasaira. Az egyik utas súlyos koponyasérülést szenvedett, a másik sebei könnyebbek, nyolc napon belül gyógyulóak. Az elkövetőket előállították. A rendőrség szerint az incidensnek nem volt köze a rendezvényekhez.

19:20

Az Alkotmány utcában bejelentették, a demonstrációnak vége. Az emberek nagy része egyelőre marad.

19:16

Gyengül a tüntetők ereje, de nem számottevően.

19:09

Azt mondta egy szónok az Alkotmányutcában, hogy a Simon Pereszek (izraeli államfő - a szerk.) menjenek az anyjukba. A tömeg hőbörögni kezdett.

19:04

A Kossuth téren gyülekeznek a rendőrök, feltűnt egy vízágyú. A tüntetők kitartanak, a tüntetést a Hír Tv szerint előre bejelentették. A BRFK szóvivője megerősítette, hogy bejelentett, a rendőrség által tudomásul vett tüntetésről van szó, az Alkotmány utca a Corvin közből indult, este 10 óráig tartó vonulásos tüntetés végállomása. A tüntetők teljes széltében megtöltik az Alkotmány utcát 30-40 méter mélységben.

18:45

Az Alkotmány utcai kordon előtt tüntetők bejelentették, hogy este nyolckor demonstrálni fognak a Gyorskocsi utcánál. Szerintük az ottani fogdában van Toroczkai László, akinek a szabadon engedését ki akarják kényszeríteni. A BRFK korábban közölte, hogy tudomást szerzett a készülődésről, ezért már délután egy vidéki városba szállították át Toroczkait.

18:44

A Kossuth tér környéke teljesen el van zárva kordonokkal, több helyen rendőri csapatszállítók állnak. A tévészékháznál éktelen kutyaugatást lehet hallani, feltehetően itt sorakoznak a kutyás egységek. Az utcasarkokon itt-ott egy-egy rendőrautó posztol villogó szirénákkal, a kapualjakban tüntetők lézengenek, de a többség az Alkotmány utcában van.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

18:39

A tüntetők Bajcsy-Zsilinszky út felől jövő csoportja odaérkezett a Parlamenthez, az Alkotmány utcában felállított kordonnál gyülekeznek, pár száz fő csoportosult össze, farkasszemet néznek a barikád túloldalán álló 3-4 szakasznyi rendőrrel. Sokan a Néprajzi Múzeum mögött könnyítenek magukon.

18:30

Befordultak a Bajcsy-Zsilinszky út felől vonuló tüntetők az Alkotmány utcába. Továbbra is rendőrök kísérik őket.

18:20

Az Alkotmány utcában mikrobusz áll keresztben, szól belőle a nemzeti rock & roll, pár tucat ember az eső elől a házfalak mellé húzódva hallgatja a zenét. A mikrobusz tetején emelvény és zászlók vannak. Itt egy kordon is áll, annak Kossuth tér felőli oldalán rendőrök sorakoznak.

100-150 ember tart ugyanerre a Bajcsy-Zsilinszky út felől rendőri biztosítással. Azt kiabálják: "Nem, nem, soha", és "Vesszen Trianon!".