Elfogadták az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt

Vágólapra másolva!
A kormány elfogadta az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt, és még a héten benyújtja az Országgyűlésnek - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón. A kormány döntése a mostani parlamenti vita megcsúfolása - mondta Mikola István a parlamentben szerdán, a bejelentést követően.
Vágólapra másolva!

Budai Bernadett kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az új rendszer semmilyen pluszterhet nem ró a lakosságra, viszont garanciákat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül. Hozzátette: a biztosítók nem szelektálhatnak a hozzájuk jelentkezők közül, és mindenki azt a biztosítót választhatja, amelyiket akarja. Szintén a garanciális elemek közé sorolta, hogy aki nem jelentkezik egyik biztosítónál sem, azt automatikusan felveszi a területileg illetékes szervezet.

A törvényjavaslat részleteit csütörtökön Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ismerteti.

Az új törvény szerint évente egyszer, október 15. és november 15. között lehet biztosítót váltani. Az új egészségbiztosítási rendszerben fennmarad a szolidaritás, illetve a nemzeti kockázatközösség elve. A szóvivő kiemelte, hogy a biztosítók nem kapnak semmilyen garanciát a profitra.

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa a bejelentésre reagálva az Országgyűlés egészségbiztosításról szóló politikai vitanapján azt mondta: "Megcsúfolása ez a mostani parlamenti vitanapnak. Álságos módon, úgy látszik, a kormány nem is kíváncsi arra, hogy ezen a vitanapon a képviselők (...) miben maradnak".