A Fidesznek a politikai közélet tisztaságával foglalkozó nyolc népszavazási kérdése közül hármat hitelesített, ötöt elutasított az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda esti ülésén. A testület az MSZP húsz kérdéséből ötöt hitelesített, tizenötöt pedig elutasított.

A testület 6-4 arányban hitelesítette azt a fideszes kérdést, amely nyilvánossá tenné a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők személyijövedelemadó-bevallásait.

A KDNP-s, a fideszes és az MDF-es OVB-delegált mellett az SZDSZ-es tag is támogatta a hitelesítést, mert, mint rámutatott, a vagyonnyilatkozat esetében nagyjából ugyanezeknek az információknak a közzétételéről van szó, így az adóbevallás nyilvánosságával nem jut több információhoz a közvélemény.

Az MSZP-s delegált ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy az adóbevallás szélesebb és részletesebb információkat tartalmaz, így nyilvánosságra kerülne az adószám, a lakcím vagy például a szakszervezeti tagság, és szerinte nincs olyan alkotmányos cél, ami ezt indokolná.

Szintén hitelesítették - 9-1 arányban - azt a kezdeményezést, amely törvényben tenné kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát. Hitelesítette a testület, ugyancsak 9-1 arányban, azt a kérdést is, amely törvényben tenné kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok illetményének, továbbá az állami költségvetés terhére biztosított egyéb juttatásainak, illetve mindezek változásainak nyilvánosságát.

A testület azonban elutasította azokat a kérdéseket, amelyek az Országgyűlés létszámának csökkentését, a politikai hirdetések, illetve a kormányzati szervek hirdetéseinek tilalmát célozták meg, és szintén nem hitelesítette azokat a kezdeményezéseket, amelyek az országgyűlési képviselők, illetve a kormánytagok fizetését az euró bevezetéséig befagyasztanák.

Annak a fideszes kérdésnek hitelesítését - amely 200-ra csökkentené az Országgyűlés létszámát - az OVB 7 tagja megtagadta, arra hivatkozva, hogy az Alkotmánybíróság döntése kizárta ezt a témát a népszavazási körből. A fideszes és a KDNP-s delegált nem szavazott, az SZDSZ delegáltja ennél a szavazásnál nem volt jelen.

A harmadik kérdést, amely törvényben tiltaná meg a politikai hirdetés sajtó és szabadtéri reklámhordozó útján történő közzétételét 7-3 arányban utasította el a testület többek között arra hivatkozva, hogy a politikai hirdetés fogalma nem egyértelmű, illetve, hogy lehetetlen cél lenne ennek teljes megszüntetése. A hitelesítés mellett a KDNP-s és a fideszes delegált, valamint az OVB elnöke, Szigeti Péter szavazott.

Szintén elutasították azt a fideszes kérdést, amely törvényben tiltaná meg, hogy a kormány, a helyi önkormányzat és a költségvetési szervek tevékenységüket és terveiket ismertető, magyarázó vagy népszerűsítő hirdetést tegyenek közzé a sajtóban és szabadtéri reklámhordozó útján. A hitelesítést 8-2 arányban tagadták meg, csak a fideszes és a KDNP-s delegált szavazott igennel.

Ugyanilyen arányban tagadták meg a hitelesítését annak a kérdésnek, amely arra vár egyetértő választ, hogy az országgyűlési képviselők tiszteletdíja és a költségtérítésének összege az euró magyarországi bevezetéséig ne emelkedhessen.

Halmai Gábor, az OVB alelnöke azt mondta: egyrészt a költségek alakulása nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, másrészt pedig jogbiztonságot veszélyeztető momentum, hogy nem tudni, az eurót mikor, vagy egyáltalán bevezetik-e valaha.

Hasonló indokok miatt utasították el 8-2 arányban azt a kérdést, amely 2002. december 31-én hatályos szintre vinné vissza a miniszterelnök, a miniszterek, valamint az államtitkárok illetményét, hozzátéve, hogy ez az összeg az euró bevezetéséig nem változhatna.

Az OVB ezután az MSZP-frakció húsz hasonló tárgyú kérdésével, valamint magánszemélyek kezdeményezéseivel folytatja munkáját.