Dörzsölt revizorok néznek Orbán körmére

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot rendelt el az APEH Orbán Viktor Fidesz-elnök és Kubatov Gábor pártigazgató ellen. Orbán szja-bevallását biztos átnézik, de vagyonát és életminőségét nem feltétlenül vizsgálják meg. Ha mégis teljes vagyonosodási vizsgálat indul ellene, akkor azt is megnézik, jobban él-e a pártelnök, mint amennyi pénze van. Orbán 2006 decemberében vett 5000 négyzetméternyi ingatlant, 2004-ben pedig könyvéért kapott 18 milliót.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtöki tájékoztatóján. Az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága öt évre visszamenőleg rendelt el vagyonvizsgálatot a Fidesz elnökével és pártigazgatójával szemben.

Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke az [origo]-nak elmondta: a vizsgálatok adótitkot képeznek, így azokról nem rendelkezi információkkal, de valószínű, hogy Orbán Viktor pártelnökkel és Kubatov Gábor pártigazgató ellen csak szja-vizsgálatot kezdeményeztek, amely a vagyonosodási vizsgálatot előzi meg általában. A szóvivő szerint előbbit abban az esetben kezdeményezik, ha valaki pontatlanul tölti ki adóbevallását. Amennyiben kiderül, hogy ennél többről van szó, vagyis a vizsgált személy életvitele nem egyezik a jövedelmével, akkor kezdeményezi az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatot - közölte a szóvivő, aki szerint ezt minden esetben megelőzi a rutinszerű szja-vizsgálat.

18 milliót ért Orbán könyve

Orbán Viktor egymást követő vagyonnyilatkozataiban nincsenek látványosabb változások: 2002 óta egy XII. kerületi, 193 négyzetméteres ház felének tulajdonosa, tavaly decemberben pedig több, összesen ötezer négyzetméternyi belterületi ingatlant vásárolt Felcsúton, amelyekre 50 éves ingyenes használati jogot biztosított a Felcsút Utánpótlásáért Alapítványnak.

Tulajdonosa még egy 2001-es VW Golfnak. Orbán Fidesz-elnökként 723 ezer forintot keres havonta, ehhez járul még a képviselői tiszteletdíja, illetve 2004-ben, A történelem főutcáján című könyvéért kapott 18 millió forintot. 2002-ben felvett 20 millió forint jelzáloghitelt. Legutolsó vagyonnyilatkozata szerint bankbetétje, értékpapírja vagy gazdasági érdekeltsége nincs.

Sorszámok

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint az októberi keltezésű, az APEH által kiküldött levelek sorszámai egymás után következnek. Pártja áll a vizsgálatok elébe, és mindenkit megvéd, akivel szemben a hatalom ilyen módon akar eljárni - mondta Szijjártó. A kormányszóvivő korábban tagadta, hogy a miniszterelnök politikai célokra használna fel állami hatóságokat - emlékeztetett Szijjártó, aki szerint az élet megcáfolta a kormányzati állítást.

Az APEH visszautasítja azok az a vádakat, hogy az adóhatóság politikai megrendelésre kezdeményezte volna a vizsgálatokat - mondta az [origo]-nak Bakonyi. Szerint a kormányfőnek nincs joga vizsgálatot kezdeményezni, és nem is lenne életszerű, ha ebben a kiélezett politikai helyzetben ilyet tenne.

A fideszes politikusoknak kiküldött levelek sorszámai azért következnek egymás után, mert a politikusok és az ismertebb művészek ügyeit úgynevezett VIP-revizorok kezelik - mondta Bakonyi. Erre azért van szükség, hogy a politikus is olyan elbánásban részesüljön, mint egy vízvezeték-szerelő: így biztosítható, hogy az ellenőr ne ijedjen meg, és ne is kérjem autogrammot, ha Orbán Viktorral vagy Gáspár Győzővel kerül szembe. Orbán Viktornak és Kubatov Gábornak kiküldött levelek sorszáma így azért követi egymást, mert azokat az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatóságának prominens személyiségekkel foglalkozó csoportja küldte ki.

A vagyonosodási vizsgálat

Ha mégis vagyonosodási vizsgálat indul Orbán ellen, akkor elképzelhető, hogy neki magának kell igazolnia: minden bevétele tiszta forrásból származik. A vagyonosodási vizsgálatok lefolytatására 1996 óta van törvényi lehetőség, de 2007 előtt viszonylag ritkán alkalmazták. A gazdaság kifehérítésének céljából azonban a kormány az idei évre tízezer ilyen vizsgálatot rendelt el, amihez az APEH ötszáz ellenőrt vehet fel.

Míg korábban a vizsgálatokat feljelentések vagy bírósági végzések alapján indították, jelenleg már az APEH maga határozza meg, kit von eljárás alá. Mivel idén már az illetékeket is az APEH szedi be, az adóhatóságnak rálátása van az illeték-köteles vagyontárgyakra (ingatlag és autó) is. Az APEH adatokat kérhet be bankoktól, földhivataloktól, cégbíróságtól, okmányirodától, közjegyzőktől és cégektől.

Az eljárás során az adózó vagyonát és életszínvonalát (például utazásait) hasonlítják össze a jövedelmével. Ha eltérést tapasztalnak, megfordul a bizonyítási teher, tehát az eljárás alá vont személynek kell bebizonyítania, hogy honnan származik a kérdéses összeg. Ha revizorok hiányt állapítanak meg, az után személyi jövedelemadót, bírságot és kamatokat is kell fizetni.