A költségvetésről vitázik a parlament

Vágólapra másolva!
Megkezdte a parlament a 2008-as költségvetés általános vitáját. A képviselők pénteken és szombaton is a büdzséről tárgyalnak, majd jövő hét kedden is folytatják. A pénzügyminiszter szerint a konszolidációt zárja le a jövő évi büdzsé, míg az Állami Számvevőszék a kockázatokra hívta fel a figyelmet. A tervezett hiány jövőre 1140 millárd forint, a GDP 4,1 százaléka.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel kezdi meg az Országgyűlés a 2008-as költségvetés tárgyalását, miután a költségvetési bizottság kormánypárti többsége általános vitára alkalmasnak ítélte a Pénzügyminisztérium által benyújtott tervezetet. A törvénytervezet vitájára összesen harminc óra áll rendelkezésre. Az első, csütörtöki ülésnapon a képviselők legalább kilenc órán keresztül tárgyalják majd a törvénytervezetet. A vitát szombaton elnapolják, majd október 30-án folytatják.

Veres János pénzügyminiszter a vitát megnyitó felszólalásában azt mondta, a jövő évi költségvetés a konszolidációs program lezáruló szakaszának büdzséje. Ez szerinte megalapozza a következő évek gyorsabb növekedését, a jelentősebb életszínvonal javulást. "Magyarországon nincs szó sem gazdasági, sem szociális válságról. Nem a válság, hanem az előrehaladás jele, hogy rendet teszünk a közszférában, és megkezdtük, sőt sikeresen visszük végig a 16 éve halogatott reformokat" - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter bevezetője után Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a 2008-as költségvetéshez tervezetéről azt mondta: az szerves része az egyensúlyteremtő folyamatnak, amelynek fő irányát, a konvergenciaprogram jelöli ki. Kovács szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat makrogazdasági mutatói megfelelnek a konvergergenciaprogramnak, céljai végrehajthatóak lesznek.

Az ÁSZ elnöke ugyanakkor úgy fogalmazot: kockázatot jelent, hogy a nyugdíjkiadásokat és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait alacsony kockázattal tervezték. Mint elhangzott, az ÁSZ a társadalombiztosítás mindkét ágazatában alacsonynak, sőt irreálisnak tartja a működési kiadások előirányzatait, ráadásul továbbra sem lehet számszerűsíteni, mekkora kockázatot jelent a biztosítási reform.

A központi költségvetés bevételi főösszegét a tervezet 7894 milliárd forintban, a kiadási főösszeget 9034 milliárd forintban állapítja meg a törvényjavaslat, vagyis jövőre tervezett hiány mintegy 1140 milliárd forint, a a GDP 4,1 százaléka. A javaslat szerint mintegy 7 százalékkal növekednek az állami működési és 2,6 százalékkal a jóléti kiadások, ezzel szemben az ideinél 2 százalékkal kevesebb pénzt költenek az állam gazdasági funkcióira. A költségvetés az ideinél valamivel gyorsabb gazdasági növekedést és szigorú gazdálkodást feltételez, és a reáljövedelmek kisebb mértékű növekedésével számol.