Bekiabálók zavartak meg egy 56-os megemlékezést

Vágólapra másolva!
Közbekiabálásokkal megzavarták a 56-os Pesti Srác Alapítvány rendezvényét vasárnap a Kossuth téren árpádsávos és nemzeti színű zászlót lobogtató tüntetők. A demonstrálóknak az nem tetszett, hogy az egyik szónok ismeretleneknek nevezte azokat, akik  1956. október 25-én a Kossuth téren a tömegbe lőttek.
Vágólapra másolva!

Az 56-os Pesti Srác Alapítvány képviselői a Parlament előtti jelképes sírnál emlékeztek az 51 évvel ezelőtti sortűzre, és az alkalomból az elhasználódott lyukas zászlót és zászlótartó rudat újra cserélték, amit a katolikus és a református egyház képviselői is megáldottak.

A rendezvényen mintegy 200 ember gyűlt össze, egy részük a megemlékezést követő kormányellenes tüntetésre érkezett. A meghirdetettel ellentétben Rogán Antal, a Belváros polgármestere nem jelent meg az alapítvány megemlékezésén.

A rendezvényt árpádsávos és nemzeti színű zászlót lobogtató tüntetők zavarták meg. A demonstrálók indulatait az váltotta ki, hogy Arany Tibor, az alapítvány kuratóriumi tagja és más szónokok is beszédükben ismeretleneknek nevezték azokat, akik 1956. október 25-én a Kossuth téren a háztetőkről több mint 100 embert géppisztollyal megöltek, több százat pedig megsebesítettek. A Kossuth térről már korábban ismert tüntetők azt kiabálták: "hazug vagy" és "tudjuk kik a gyilkosok, fiaik ott ülnek a Parlamentben".

Kéri Edit, aki könyvet írt a Kossuth téri sortűzről, beszédében azt mondta: kutatásai során eddig 85 áldozat és 150 gyilkos nevét sikerült kiderítenie, akik között országosan ismert politikusok szülei is szerepelnek. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője azzal a felkiáltással, hogy "minden ki nem mondott igazság méreggé válik", többször a mikrofon közelébe lépve szót kért, de nem kapott.