Afrikai ragadozót találtak a vasutasok Zalában

Vágólapra másolva!
Egy elpusztult afrikai szervált találtak a Zala megyei Iklódbördőce határában, a macskaféle ragadozó a sínek mellett feküdt. Az állat a helybéliek szerint egy közeli farmról szökhetett meg. A szóban forgó Southfork Ranch osztrák tulajdonosa elismerte, hogy tart gepárdot és szervált is, azt azonban tagadta, hogy az elpusztult példány tőle szökött volna meg.
Vágólapra másolva!

A szervált a Zalaegerszeg-Rédics vasútvonalon közlekedő vasutasok vették észre vasárnap Iklódbördőce határában. Az egyik szemtanú, Husz József vonatvezető elmondta: vasutas kollégáival a vonatból vették észre a sínek mentén fekvő elpusztult ragadozót. Láthatóan nagyobb méretű volt, mint egy házimacska, sötét foltjai és nagyobb fülei alapján hiúznak vagy szerválnak gondolták.

A szervál Észak-Afrikában, valamint a Szaharától délre eső szavannás területeken honos macskaféle ragadozó. Testsúlya 9-18 kilogramm lehet, marmagassága eléri az 54-62 centimétert, elsősorban rágcsálókkal táplálkozik.

A település polgármestere megdöbbenéssel értesült az állattetemről. Sabján Krisztián szerint az állat a szomszédos Csömödéren található farmról szökhetett meg. Ott ugyanis tudomása szerint struccokat, bivalyokat, valamint egy gepárdot és két szervált is tart a terület osztrák tulajdonosa. Az Iklódbördőce és Csömödér között félúton található Southfork Ranch tulajdonosa, Josef Egger tagadta, hogy tőle szökött volna meg a szervál. Készséggel megmutatta az állatait: a gepárd és a szervál szabadtéri karámja elektromos kerítéssel van körbevéve, és engedéllyel építette. Az állatok két és fél méter magas, a tetején áramvezetékkel védett, de felül nyitott karámokban vannak, csak zárt ajtón keresztül közelíthetők meg az etetés során is - ismertette a tulajdonos. Közölte azt is, hogy mindegyik állata hivatalosan regisztrálva van. Josef Egger elmondása szerint a két nagymacska egyikét még másfél hónappal ezelőtt eladta és Ausztriába szállította. A megmaradt példányt gazdája csak hosszas unszolásra tudta előcsalogatni, hogy megmutassa, mert a tartására készített házban elbújt. Az osztrák állattartó azt mondta: az ő szerválja nagyjából hároméves, a számára fényképen megmutatott tetemet pedig sokkal fiatalabbnak gondolja.

Forrás: [origo]

Csömödér polgármestere ugyancsak meglepődve értesült az elpusztult állatról. Győrfi Csaba arról tájékoztatott, hogy az osztrák férfi minden szükséges engedély birtokában van, tehát szabályosan tartja az egzotikus vadállatait. Arról nem tudott beszámolni, hogy bárki a környéken tart-e még szerválokat, de hivatalos engedélye ilyen állatok tartására senkinek nincs - tette hozzá.

A település több megszólított lakója azt mondta: nem tudnak arról, hogy az osztrák férfin kívül bárki is tartana afrikai nagymacskákat a szlovén határhoz közeli vidéken. Az állat tetemének elszállításáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia, miután tulajdonosát nem sikerült felderíteni.