Az ombudsman is vizsgálja a barlangtorlaszt

Vágólapra másolva!
Az ombudsmani hivatal is vizsgálja, hogy az I. kerületi Bérc utcában egy építkező kft. miért temette be az ott található kristálybarlang bejáratát. A hatóságok szerdáig adtak időt a cégnek, hogy hordja el a több méter magas földkupacot, ellenkező esetben egymillió forint pénzbírságra is számíthatnak. A cég munkársai - az ombudsmani hivatal szerint - kedden már nagy erőkkel lapátolták a nyílást elzáró halmot.
Vágólapra másolva!

Szerdáig adott időt a természetvédelmi hatóság az I. kerületi Bérc utcában építkező kft.-nek, hogy elszállítsa azt a több méter magas földhalmot, amely jelenleg elzárja a Citadella alatt elnyúló kristálybarlang bejáratát. Ha a B. Soares Ingatlanfejlesztő Kft. nem tesz eleget a felszólításnak, akár egymillió forintos bírságra is számíthat.

Az [origo] szerette volna megnézni, hogy a cég a határidőre elszállítja-e a földkupacot, fotóriporterünket azonban az építtető cég biztonsági emberei nem engedték be az építkezésre. Az ombudsmani hivatal munkatársa - aki viszont bejutott a helyszínre - azt mondta az [origo]-nak: a földhalmot munkások lapátolják csillékbe.

Váncsa Gábor, a természetvédelmi hatóságként eljáró Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője közölte: a múlt hét pénteken érkezett hozzájuk bejelentés, hogy barlangászok nem tudják megközelíteni a kristálybarlangot. A hatóság munkatársai szombaton mentek ki a helyszínre. Hétfőn leállították az építkezést, és felszólították a céget, hogy október 31-ig tegye szabaddá a bejáratot. A hatóság előírta azt is, hogy a cég november 30-ig készíttessen szakvéleményt arról, hogy mekkora károkat okozott a bejárat eltorlaszolása. A hatóságok ezt követően döntenek arról, hogy a beruházó tovább építkezhet-e a Bérc utcában.

A felügyelőség főosztályvezetője szerint a cég lépése azért is érthetetlen, mert januárban, miután feltárták a kristályképződményekben rendkívül gazdag barlangot, a cég csak bizonyos feltételekkel kapott engedélyt az építkezés folytatására. Ezek közé tartozott például, hogy biztosítja a barlang megközelítését, vagyis nem tömheti be bejáratát. (A hatóságok az építkezést azért engedélyezték, mivel a barlang másik irányban nyúlt el a föld alatt, mint amerre az építkezést folyt.) Ezzel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a B. Soares Ingatlanfejlesztőt, a cég azonban megkeresésünkre nem reagált. A cég hétfőn kiadott közleményében azt írta: nem tömték el a bejáratot, az építési törmelék ideiglenesen került a nyílás mellé, azt a cég legkésőbb kedden elviszi.

Az ügyben vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is. Az ombudsmani hivatal a kft. tettét nem minősítheti, csupán a hatóságok szerepét vizsgálhatja, vagyis azt, hogy a rendőrség és a természetvédelmi hatóság mindent megtett-e annak érdekében, hogy ne következzen be a járat eltorlaszolása. Somosi György, az ombudsmani hivatal főosztályvezető-helyettese elmondta: a Magyar Hírlap cikke alapján hivatalból indítottak vizsgálatot. Az esetről ugyanis elsőként a napilap számolt be.