A fővárosba jönnek tüntetni a sertéstartók

Vágólapra másolva!
18 megyében és a fővárosban is tüntetésre készülnek a sertéstartók, mivel eredménytelennek tartják az ágazat jövőjéről folyó minisztériumi egyeztetéseket. Az agrártárca és a termelők mindössze abban értenek egyet, hogy a magyarországi sertéstartás helyzete tragikus, a hazai sertésállomány pedig rohamosan csökken.
Vágólapra másolva!

Várhatóan mintegy 50-60 helyszínen, köztük a fővárosban is tüntetéseket terveznek a sertéstartók november 15-ére, mivel úgy ítélik meg, hogy helyzetük teljesen ellehetetlenült. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára közölte: az országos tüntetés pontos menetrendjéről november 7-én határoz a demonstrációs bizottság, és ezt követően tájékoztatják a részletekről a nyilvánosságot.

A tüntetés okaként a sertéstartók képviselői azt hozzák fel, hogy a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel tartott egyeztető megbeszélés igen sovány eredményt hozott. A titkár korábbi tájékoztatása szerint a felek csak abban értettek egyet, hogy az ágazat jelenlegi helyzete tragikus. A szakértők szerint fél éven belül a jelenlegi 3,8 millióról akár 2,5 millióra csökkenhet a sertésállomány.

Az agrártárca a helyzet javítására csak homályos ígéreteket tett - mondta Tóth István. A sertéstenyésztők megbízottai ezért úgy döntöttek, hogy a jövő hónap közepén az ország 18 megyéjében és a fővárosban is tüntetnek érdekeik érvényesítése érdekében. Nógrád megye azért marad ki az országos tüntetésből, mert itt gyakorlatilag már megszűnt a sertéstartás.

Az ágazat válságának jeleit az is mutatja, hogy 2004-2006 között mintegy 100 ezerrel csökkent a kocák száma Magyarországon, a teljes sertésállomány pedig mintegy 1 millió darabbal lett kevesebb. Most a válságjelenségek előtérbe kerülésével azonban az érdekképviseleti vezető szerint tovább csökkenhet a sertésszám, akár 2 millió darabbal is. A csökkenés miatt viszont várhatóan már a jövő év elején 25-30 százalékkal emelkedhet a sertéshús ára - vélik a szakértők.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az idén előreláthatólag mintegy 3-4 milliárd forintot, jövőre pedig szintén ugyanennyit kíván fordítani a sertéságazat támogatására. Mariann Fischer Boel, az unió agrárbiztosa a napokban tett magyarországi látogatásán szintén jelezte, hogy az európai sertéstartók számíthatnak uniós segítségre. Aláhúzta azonban, hogy a sertéspiacon tapasztalható válság nem európai, hanem globális jelenség, és így is kell kezelni.