Nem volt veszett a Zalában talált ragadozó

Vágólapra másolva!
Továbbra sem tudni, pontosan mi is történt azzal a szervállal, amelynek tetemét pár napja vasutasok találták meg a sínek mellett Zala megyében. A ragadozó nagymacska az állatorvosi vizsgálatok alapján nem volt veszett. A testében talált chip alapján eddig nem sikerült beazonosítani a gazdáját, de az már biztos, hogy nem a közeli vadasparkból szökött meg.
Vágólapra másolva!

Nem volt veszett az az elpusztult szervál, amelynek tetemét a múlt hét végén vasutasok fedezték fel a Zala megyei Iklódbördőcénél. Elektronikus azonosítója szerint a ragadozó nem a közeli vadasparkból származott - közölte pénteken a kerületi főállatorvos, Tószegi Sándor. A Kaposváron elvégzett vizsgálatok és a boncolás első eredménye alapján nem volt fertőző betegsége, így veszettsége sem a sínek mellett talált nagymacskának, azonban további vizsgálatokat is végeznek még - tette hozzá.

A boncolás során az állatnál jobboldali medencetörést állapítottak meg, és kiderült az is, hogy a koponyáját valamiféle tompa ütés érhette. Feltételezések szerint a szervált egy autó üthette el, vagy valahonnan kidobhatták, mert ha vonat üti el, az súlyosabb sérüléseket okozott volna. Megállapították azt is, hogy a ragadozó régóta éhezett, mert a gyomra szinte üres volt, kimúlása előtt mindössze néhány szál füvet rágcsált el.

Tószegi Sándor arról is beszámolt, megtalálták az állatban azt a chipet, amelynek elektronikus azonosítása alapján biztos, hogy az elpusztult szervál nem a közeli vadasparkban nyilvántartott állatok közé tartozik. Az azonosító számsor alapján most a társhatóságok segítségével próbálják megtalálni a nagymacska tulajdonosát. Nem kizárt azonban, hogy a határ közelsége miatt Szlovéniából került Zalába az állat.

Az elpusztult afrikai szervált a múlt vasárnap vasutasok elmondása alapján találta meg az MTI tudósítója Iklódbördőcénél. A helybéliek akkori gyanúja szerint a közeli Csömödéren található farmról szökhetett meg az állat, de ennek osztrák tulajdonosa az MTI-nek megmutatta az engedéllyel tartott gepárdját és egy szervált. Ez utóbbi párját azonban másfél hónappal korábban eladta, ezért gondolhatták úgy a környéken, hogy a ragadozó tőle szökhetett meg.

A sínek mellett talált elpusztult nagymacskát a kerületi főállatorvos még vasárnap további vizsgálatokra elszállította, a környezetét pedig fertőtlenítette. Sem ő, sem pedig a közeli két település polgármestere nem tudott arról, hogy bárki a környékén tartott volna afrikai szervált, ilyen engedéllyel legalábbis más nem rendelkezik a szlovén határ közelében.