Gyurcsányt szidták tüntetők a gyásznap végén

Vágólapra másolva!
Vasárnap országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján. Az esti záróünnepségnél tüntetők jelentek meg, akik a miniszterelnököt szidták. Nap közben megemlékezést tartottak az egykori Jutadombon is, ahol a magyarok sikeresen verték vissza a szovjet csapatokat. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magánemberként ment el a 301-es parcellához, Dávid Ibolya MDF-elnök pedig arról beszélt, hogy november 4-e Kádár János hazaárulásának napja is.
Vágólapra másolva!

Katonai tiszteletadás mellett, koszorúzással fejeződtek be vasárnap a budapesti Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója alkalmából rendezett állami megemlékezések.A gyásznapon Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint '56-os szervezetek és diplomáciai testületek képviselői helyeztek el koszorút a ismeretlen katona sírjánál.

A rendezvény idejére a tér közepén álló, angyalt tartó obeliszket fekete lepelbe burkolták, rajta egy lyukas nemzeti színű zászlót helyeztek el. A Hősök tere környékét kordonnal zárták le. Mögülük tüntetők folyamatos kiabálással, fütyüléssel, dudaszóval és légvédelmi szirénázással próbálták megzavarni a megemlékezést.Az Andrássy út két oldalán, a Hősök terével szemben mintegy százötven ember gyűlt össze, közülük többen a Szabadság téri demonstrációról érkeztek. A kordonok mögött és az Andrássy út egyik oldalán rohamrendőrök várakoztak, de intézkedésre nem volt szükség.A megemlékezés végén a kormányellenes jelszavakat skandáló, a miniszterelnököt szidó emberek elhagyták a helyszint.

Egész nap országszerte zajlottak a megemlékezések. A soroksári Jutadomb azon kevés helyszín közé tartozott, ahol a magyarok - az 51. légvédelmi tüzérezred katonái Mecséri János alezredes vezetésével, valamint soroksári nemzetőrök - sikerrel szálltak szembe a szovjetekkel 1956. november 4-én. Ezt Mikita János altábornagy, a magyar hadsereg vezérkari főnökének helyettese, amikor vasárnap a Jutadombon - Hiller István kulturális miniszter jelenlétében - emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc katonai áldozataira, az azt követő megtorlás mártírjaira.

A Vörös Hadsereg, amely a Forgószél-hadművelet keretében 60 ezer katonával és 2 ezer páncélossal támadt Magyarországra, itt 11 katonát veszített. A megtorlás során pontosan ugyanannyi magyar katonát ítéltek halálra az itt harcolók közül 1958. november 15-én, amennyit a szovjetek veszítettek a Jutadombon, végül azonban négyen kegyelmet kaptak - idézte fel a történteket az altábornagy. A szovjet katonaság bevonulása után a stratégiailag fontos helyen található Jutadombot elhordták, hogy ne emlékeztesse az itt élőket a többszörös túlerővel támadók vereségére, és nehogy még egyszer az ellenállás fészkévé váljon - jegyezte meg.

Sólyom László köztársasági elnök a Rákoskeresztúri Új köztemetőben koszorúzott vasárnap. Az államfő először a központi emlékművet koszorúzta meg, főhajtását követően Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjához vonult. Koszorút helyezett el a forradalom vezető személyiségei, Gimes Miklós újságíró, Losonczy Géza politikus, újságíró, Maléter Pál vezérőrnagy, volt honvédelmi miniszter és Szilágyi József egykori miniszterelnökségi titkár sírjánál is.

Forrás: MTI
Sólyom több helyen is lerótta tiszteletét

A 298-as parcellánál a hazáért vértanúhalált halt holtakra, valamint az ismeretlen helyen nyugvókra emlékezett. Sólyom László végül a 301-es parcellánál, a kommunista diktatúra és az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás vértanúinak névsorát emléke előtt tisztelgett. A koszorúzásokat követően az államfő részt vett a kőbányai Kisfogházban rendezett megemlékezésen.

Tisztelegtek az áldozatok előtt a parlamenti pártok képviselői is. A kormányszóvivő közlése szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magánemberként járt a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában vasárnap reggel. Dávid Ibolya MDF-elnök egy kalocsai megemlékezésen azt mondta, November 4-e Kádár János hazaárulásának a napja, mert 1956-ban a forradalom leveréséhez nem csak az orosz tankok kellettek, hanem kellett hozzá egy politikai pribék is. Wittner Mária 1956-os halálra ítélt, fideszes országgyűlési képviselő pedig egy Kossuth téri megemlékezésen azt mondta, valódi rendszerváltásra van szükség azért, hogy minden magyar állampolgár egyenlő jogokkal élhessen egy népuralmi, népképviseleti rendszerben.