Döntöttek az adótörvényekhez benyújtott javaslatokról

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn este döntött az adótörvényeket módosító javaslatokhoz benyújtott képviselői indítványokról.
Vágólapra másolva!

A kormány az adótörvények jövő évi módosításakor olyan javaslatokat terjesztett elő, amelyek az egyszerűsítést, a gazdaság fehérítését, és a versenyképesség javítását szolgálják úgy, hogy a változások figyelembe vették a konvergenciaprogram által felvázolt egyensúlyjavítási pályát is - jelezte Veres János pénzügyminiszter a szavazás előtt.

A kormány azokat a módosító indítványokat nem támogatja, amelyek az egyensúlyi célokat veszélyeztetik.

Támogatják azt a javaslatot, amely a társas vállalkozások és egyéni vállalkozások versenyképességét hivatott javítani. Meghatározott feltételek esetén az érintettek 16 százalék helyett 10 százalékos adókulccsal adózhatnak.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) javaslatai közül támogatták az étkezési hozzájárulás adómentes értékhatárának 6 ezer forintra emelését a hideg élelmiszer esetében, és 12 ezer forintra a meleg étel esetében. A kormány egyetért azzal is, hogy az iskolakezdési támogatás adómentes értékhatára a mindenkori minimálbér 30 százaléka legyen.

A kabinet támogatja a szövetkezet közösségi alapjából a tagnak természetben adott - egyébként adóköteles- juttatások összegéből évente a minimálbér összegének ötven százalékát meg nem haladó rész adómentességét.

A jövedéki adó esetében támogatja a kormány az ásványolajok átminősítésével kapcsolatos rendelkezés rugalmassá tételét. Egyetért az alkohol zárjegyek napi felhasználásáról az adatszolgáltatás szabályainak pontosításával.

A helyi adókkal kapcsolatban a kormány a benyújtott módosító indítványokat nem támogatta, mivel úgy véli, egyfelől a számított értékalapú adóztatás igazságosabb a területalapú adóztatásnál, másfelől pedig az is cél, hogy az építmény- és telekadóztatás az egész országban azonos alapelvek szerint működjék.

A pénzügyminiszter közölte: támogatják az ajándékozási illeték-mentességet a közüzemi tartozások szociális szempontú elengedése esetén. Támogatja azt is, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyszámával rendelkező gyógyhatású készítményeket a jövőben adómentes szolgáltatásként lehessen igénybe venni az egészség- és önsegélyező pénztáraknál.

Veres János elmondta: a törvényjavaslat kiegészült a regisztrációs adótörvény húsz évnél fiatalabb használt gépjárművekre vonatkozó szabályainak módosításával is. A javaslat a magyar jogrendben új jogintézményként egy különös adómegállapítási hatósági eljárást tartalmaz. Ennek lényege, hogy lehetővé teszi a tényleges értékcsökkenés érvényesítését. Az új szabályozás 2008. április 1-jén lépne hatályba.