Hite miatt nem árul antibébit egy fehérvári patikus

Vágólapra másolva!
Vallási okokra hivatkozva nem hajlandó fogamzásgátló készítményeket árulni egy székesfehérvári gyógyszertár. A patika vezetője az [origo]-nak azt mondta: az alapítás óta nem árulnak ilyen szereket, az antibébi-tablettát kereső vevőket más patikába irányítják. Egy egészségügyi törvény szerint erre van is lehetősége, mert lelkiismereti vagy vallási okból meg lehet tagadni bárki kezelését, ellátását. Igaz, erről előre szólni kell az orvosoknak.
Vágólapra másolva!

Az alapítása óta, több éve nem árul fogamzásgátló készítményeket a székesfehérvári Szent Anna Gyógyszertár. A patika szűkszavúan nyilatkozó vezetője az [origo]-nak azt mondta: lelkiismereti okokból nem tartanak ilyen készítményeket. "A fogamzásgátlót kereső vevőknek megmondjuk, melyik közeli gyógyszertárban talál ilyen készítményt" - tette hozzá a patika vezetője, aki szerint ebben semmi kivetnivaló nincs. Ezt azzal magyarázta, hogy minden gyógyszer nem kapható minden gyógyszertárban.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Horváth Tamás a múlt héten a Klubrádióban azt mondta: van olyan gyógyszertár, ahol vallási meggyőződésére hivatkozva a patikus nem szolgálja ki fogamzásgátlót kereső pácienseket. A kamara vezetője nem nevezte meg a patikát, csak annyit mondott, hogy Székesfehérváron található. Horváth az [origo]-nak azt mondta: a kamara nem lát kivetnivalót a patika hozzáállásában.

Vissza lehet utasítani az ellátást

A szakmai szervezet vezetője szerint az egészségügyi dolgozók rendtartásáról szóló 2007-es miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy az egészségügyben dolgozók vallási és lelkiismereti okokból megtagadjanak bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat. Ebben az esetben azonban tájékoztatni kell a beteget, hogy a szolgáltatást hol veheti igénybe. Bár a rendelet konkrétan orvosokat említ, nem pedig általánosságban az egészségügyi dolgozókat, Horváth állítja: ebből levezethető az, hogy a patikusokra is vonatkozik a jogszabály.

A kamara vezetője szerint egy kultúrállamban kell, hogy legyen lehetőség bizonyos szolgáltatás megtagadására. Szerinte erre utal az is, hogy XVI. Benedek pápa múlt héten az eutanáziához és az abortuszhoz használt tabletták árusításának megtagadására szólította fel a gyógyszerészeket, igaz, ezek a készítmények egyelőre nem kaphatók Magyarországon. Horváth elképzelhetőnek tartja, hogy a székesfehérvári mellett más patikák is megtagadják ezeknek a készítmények a forgalmazását, konkrét gyógyszertárakat azonban nem tudott megnevezni.

Vallási okból

Valóban meg lehet tagadni bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat - ismerte el az [origo]-nak Baraczka Marianna, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára, de ezt nem az idén elfogadott rendelet, hanem az 1997-es egészségügyi törvény szabályozza részletesen. A szakállamtitkár szerint az orvos lelkiismereti okból megtagadhatja az ellátást. Baraczka szerint ez a rendelkezés főként az arbortusz elvégzésére vonatkozik. "Ha valakinek ellenkezik a vallásával a terhességmegszakítás, akkor arra nem kötelezheti az állam" - közölte Baraczka, aki nem tudott adatokat mondani arról, hogy évente ez hány esetben fordulhat elő.

Hasonló indokkal megtagadhatják az ellátást az egészségügyi szakdolgozók, így többek között a patikusok is. De csak abban az esetben, ha erről tájékoztatják az orvost - közölte a szakállamtitkár, aki szerint a patikusok esetén ez azért fontos, hogy az orvos közölni tudja a beteggel, az adott gyógyszertárban ne keressen például fogamzásgátlót. Baraczka szerint a székesfehérvári patika ellen folyó vizsgálat során - amelyet a tárca indított - azt is tisztázni kell, vajon a patika a gyakorlatáról tájékoztatta-e az orvosokat.

Határozottabban fogalmazott viszont a múlt héten Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A szaktárca vezetője azt MTI-nek az mondta: törvényt szeg az a gyógyszerész, aki nem tájékoztatja a kezelőorvost, hogy vény ellenében nem adja ki a gyógyszert a patikában. A miniszter szerint Magyarországon kötelező a gyógyszertári készletezés, és a kért gyógyszereket kötelező kiadni. Horváth Ágnes a pápa kijelentéséről azt mondta: abortusztablettát Magyarországon nem lehet kapni, de ha forgalomban lenne is, akkor sem tagadhatná meg senki sem annak kiadását.