Csöndre intené a Szigetet a IV. kerület

Vágólapra másolva!
Este tíz és reggel hat közt csendet rendelne a Hajógyári-szigetre az újpesti önkormányzat, amivel a Sziget Fesztivál szervezői szerint ellehetetlenítené a rendezvényt. A fesztiválnak korábban a III. kerülettel voltak vitái a zaj miatt. Ezek mára megoldódtak - az újpestiek szerint azért, mert feléjük fordították a sátrak bejáratát. Újabban a környezetvédők is kitiltanák a Szigetet a Hajógyári-szigetról.
Vágólapra másolva!

"Egyértelmű hadüzenetnek" minősítette Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője a IV. kerület keresetkiegészítését, amelyben az újpesti önkormányzat azt kéri a bíróságtól, este tíz és reggel hat között ne engedjen zenés rendezvényt tartani a Hajógyári-szigeten. Gerendai szerint ez a lépés azt jelenti, hogy a IV. kerület nem azt akarja, hogy kisebb legyen a zaj, hanem hogy egyáltalán ne legyen Sziget Fesztivál. Az önkormányzat ráadásul azt szeretné, hogy az elsőfokú ítélet - amely már a jövő évi fesztivál előtt megszülethet - azonnal lépjen hatályba.

A Sziget Kft. és a IV. kerületi önkormányzat másfél éve állnak perben egymással. Az önkormányzat a mostani kiegészítés előtt azt akarta elérni, hogy a Sziget Fesztivál idején a kerületben hallható zaj mértéke 40 decibel alatt legyen. Gerendai a keddi sajtótájékoztatón - az újpesti Bocskai utcában - egy műszerrel mutatta be, hogy az átlagos nappali utcazaj is 60,8 decibel, vagyis irreális a kerület követelése.

Kató Balázs, az önkormányzat jogi képviselője az [origo]-nak azt mondta, a keresetet eredetileg a 2006-os fesztivál miatt indították, de miután idén az igazságügyi szakértő megállapította, hogy a Sziget tényleg túllépi a határértéket, kiterjesztették a keresetet a 2007-es rendezvényre is. "Újpesten a fesztivál idején naponta több száz bejelentés érkezik, mert hajnalig nem tudnak aludni az emberek" - mondta Kató. Az önkormányzat azt kéri a bíróságtól, hogy tiltsa el a további birtokháborítástól a Sziget Kft.-t, vagyis rendeljen el csendet az éjszakai órákra.

A Sziget Kft. ügyvezetője szerint "koncepciós eljárás" folyik ellenük. Arra emlékeztetett, hogy a korábban a Duna túlpartján fekvő III. kerületi önkormányzattal is komoly vitáik voltak, de végül sikerült megegyezésre jutniuk. Kató erre azt mondta, Óbudával úgy sikerült megegyezniük a rendezőknek, hogy Pest felé fordították a sátrak bejáratát, vagyis növelték a pesti lakosok terhelését, különösen azokét, akik a magasabban lévő emeleteken laknak.

A Sziget Kft szerint nem igaz, hogy korábban Óbuda felé lettek volna fordítva a sátrak. A III. kerülettel folytatott vita előtt ugyanis nem voltak sátrak. A fesztivál szervezői szerint a III. kerülttel 1997-ben kezdődött a vita, ezt követően 1998-ban vezették be, hogy este 11 után nincs szabadtéri program, az éjszakai rendezvényeket pedig hangszigetelt sátrakban tartják.

Gerendai szerint a fesztivál végét jelentené, ha betiltanák az éjszakai zenélést, mert a látogatók nem mennének el a rendezvényre. Az önkormányzat azonban úgy véli, kompromisszumot kell kötni. "Lehet szórakozni napközben is" - mondta Kató, aki szerint néhány tízezer ember szórakozása miatt nem lehet arra kötelezni egy város több százezer lakóját, hogy ne aludjon egy hétig.

Nem a zaj, hanem a természetkárosítás miatt tiltakoznak azok a környezetvédők, akik szeretnék kitiltani a Hajógyári-szigetről vagy legalább jelentős területhasználati díj fizetésére kötelezni a Sziget Kft.-t. Szerintük ugyanis a rendezvény súlyos károkat okoz a zöldterületben, amit a főváros egyáltalán nem vagy csak részben állít helyre.