Vágólapra másolva!
Másfél millió forintos bírsággal sújtotta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a földművelésügyi minisztériumot, amiért visszavonta egy kismama dolgozójának vezetői megbízását. A hatóság határozatából kiderül, nem egyedi esetről van szó. A nők esélyegyenlőségét hirdető kormány számára különösen kínos lehet, hogy saját emberei sértik meg a törvényt.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) idén februárban marasztalta el a földművelésügyi minisztériumot (FVM), de a határozatot csak a napokban tette közzé. Ebből kiderül, hogy a tárca megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor visszavonta egy dolgozójának vezetői megbízatását azért, mert az alkalmazott szülés után szabadságra ment, hogy gyermekét nevelje. Az EBH ezért másfél millió forintos bírsággal sújtotta a minisztériumot.

A hatóságot az érintett dolgozó kereste meg. Mint a határozatból kiderül, a jogi szakokleveles agrármérnök végzettségű nő 1997-ben kezdett el dolgozni az FVM-nél, ahol elsősorban uniós ügyekkel foglalkozott. Fél évet Brüsszelben töltött gyakornokként, majd 2004 januárjában kinevezték osztályvezetőnek. 2005 júliusában miniszteri elismerő oklevelet kapott, majd ugyanebben a hónapban főosztály-vezetőhelyettesnek léptették elő. A kinevezés előtt - olvasható a határozatban - a helyettes államtitkárnak és a főosztályvezetőnek is jelezte, hogy gyermeket vár. 2006 februárjában megszületett a kisfia, majd fizetés nélküli szabadságot vett ki.

"A visszavonás terítéken van"

A hatóságnak elmondta, már tavaly tavasszal jelezte neki a főosztályvezetője, hogy "vezetői megbízatásának visszavonása terítéken van". 2006 júliusában a nő ismét beszélt főnökével, és közölte vele, hogy 2007 tavaszán vissza tud térni a munkába. Ezt követően nem találkoztak, majd októberben az anya kapott egy levelet, amelyben az állt, hogy visszavonják vezetői megbízatását, és visszaminősítik programkoordinátorrá.

A minisztérium az eljárás során azzal védekezett, hogy a törvény szerint "vezetői megbízatást csak határozatlan időre lehet adni és azt bármikor, indokolás nélkül vissza lehet vonni". A másik fő érv az volt, hogy átszervezés történt, ezért kellett visszavonni a megbízatást. A hatóság szerint viszont a tárca nem adott megfelelő magyarázatot arra, hogy miért nem helyettesítésssel oldották meg az átmeneti időszakot. Ráadásul azt sem bizonyították, hogy valóban olyan jelentős átszervezést hajtottak végre, amelyhez elengedhetetlen volt az, hogy mindenképpen új vezetőt találjanak a kismama helyett - állapította meg az EBH.

Általános gyakorlat

A határozatból kiderül, hogy nem egyedi eset volt ez az FVM-nél, a hatóság ugyanis utal arra, hogy korábban egy hasonló ügyben már elmarasztalták a minisztériumot. Sőt, az EBH kimondja azt is, hogy általános volt a jogsértő gyakorlat. A hatóság szerint ugyanis az eljárás során hozzájuk eljutott információkból és dokumentumokból "egyértelműen az állapítható meg, hogy az eljárás alá vont minisztériumnál mindazoknak a nőknek, akik gyermekvállalás miatt munkát nem végeznek, nem kívánatos a vezetői státuszuk fenntartása".

Az ügy kínos lehet a kormánynak, amely gyakran beszél arról, mennyire fontosnak tartja azt, hogy a kisgyerekes anyák munkához jussanak, illetve megtarthassák korábbi állásukat. A kormányprogram céljai között is szerepel: "Arra törekszünk, hogy a nemek munkavállaláskor, illetve a munka díjazásában megjelenő diszkriminációját tiltó törvények hatékonyan érvényesüljenek, és emelkedjen a nők aránya a vezetők között." Megkerestük az FVM-et, hogy megtudjuk, volt-e következménye az EBH elmarasztaló határozatainak. A tárca azt válaszolta, tudomásul vették a döntést és eleget tesznek az abban foglaltaknak.