Vágólapra másolva!
Hajdani KGB-s kapcsolatai miatt kockázatosnak tartják a Magyar Hírlap által név nélkül megszólaltatott szakértők, hogy a kormány Laborc Sándort kívánja kinevezni a Nemzetbiztonsági Hivatal élére. A dandártábornokot korábban Kövér László is támadta, mert a volt titokminiszter szerint Laborcot nyomós okkal küldték el 2000-ben a hírszerzéstől.
Vágólapra másolva!

Biztonsági kockázatot rejt, hogy a kormány Laborc Sándor dandártábornokot kívánja kinevezni a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére - írja meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva keddi számában a Magyar Hírlap. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága kedden hallgatja meg a titkosszolgálatok élére jelölt személyeket, köztük az NBH jelenlegi megbízott főigazgatóját is.

A lap szerint Laborc személyével az a legnagyobb probléma, hogy a rendszerváltás előtt a Szovjetunióban végzett a rendőrtiszti főiskola állambiztonsági szakán (a lap szerint ez volt a KGB-egyetem). A dandártábornok múltja már korábban is szóba került: idén nyáron a nemzetbiztonsági bizottság egyik ülésén Kövér László, az Orbán-kormány tittokminisztere azt mondta, az NBH-t egy olyan személy vezeti, akinek szerinte a titkosszolgálatok közelében sem lenne szabad lennie, mert egy másik szolgálattól egyszer "nyomós okkal" elbocsátották.

Kövér ezzel arra utalt, hogy Laborc Sándor 1980 és 2000 közt a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalnál (IH), illetve annak elődjénél dolgozott, ahonnan - egyes feltételezések szerint - azért kellett távoznia, mert a NATO-csatlakozás után nem maradhatott a szolgálatnál a hajdan ellenséges Szovjetunióban végzett tiszt. A tábornok idén szeptemberben egy újságíróknak rendezett háttérbeszélgetésen azt mondta, büszke az IH-nál eltöltött 20 évre, de nem árulta el, pontosan miért távozott a hivataltól.

Laborc idén májusban lett az NBH megbízott főigazgatója, miután elődje, Galambos Lajos - feltehetően az Egymásért Alapítvány ügye miatt -távozni kényszerült. Laborc azóta jelentős változtatásokat hajtott végre a szolgálatnál, amelyeket az ellenzék politikai tisztogatásnak minősített. A szeptemberi beszélgetésen azonban a tábornok azt mondta, az átszervezés nem politikia indíttatású, hanem komoly szakmai munka eredménye.

A nemzetbiztonsági bizottság kedden Laborc mellett meghallgatja az IH élére jelölt Hetesy Zsoltot és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élére javasolt Balajti Lászlót is.