Lehallgatásban megköthetik a rendőrök kezét

Vágólapra másolva!
Várhatóan szűkül a rendőrség mozgástere 2008-ban: jóval nehezebb lesz bírói engedélyt szerezni a titkosszolgálati eszközök alkalmazására. Eddig akár arra is volt lehetőség, hogy egy tartásdíjat nem fizető szülő lakásába mikrofonokat szereljenek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Meg van kötve a parlament keze, néhány héten belül ugyanis el kell fogadnia egy törvényt a titkos információgyűjtésről. Ellenkező esetben januártól az eddiginél jóval szűkebb körben alkalmazhatnak majd a rendőrök titkosszolgálati eszközöket a nyomozásban - írja a Népszabadság. A bűnüldözési célú titkos információgyűjtésről szóló törvényjavaslatot kedden tárgyalta a honvédelmi és rendészeti bizottság.

A kényszerhelyzet mögött egy alkotmánybírósági döntés áll. A testület ugyanis idén januárban megsemmisítette a rendőrségi törvény idevonatkozó pontját. Ez határozta meg, milyen esetekben lehet titkosszolgálati módszerekhez folyamodni a nyomozás közben. A törvényben csak egyes erről szóló passzusok maradtak benne, így ha a parlament nem lép idejében, január elsejétől csak az öt év börtönnél súlyosabban büntetendő bűncselekmények eseében vethet be bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközöket - írja a Népszabadság.

A lap szerint az Alkotmánybíróság a többi szabályt azért semmisítette meg, mert szinte értelmezhetetlennek bizonyult, és gyakorlatilag korlát nélkül hallgathatták le a rendőrök a telefonokat, bonthatták fel a leveleket és figyelhették az internetet. Ahhoz, hogy engedélyt kapjanak minderre, elég volt arra hivatkozni, hogy pénzhamisítással, gyermekkorú elleni bűnténnyel, közbiztonságot zavaró esettel kapcsolatban van szükség az intézkedésekre. Azt azonban nem kellett mérlegelniük, mennyire fontos a gyanús személy szerepe az ügyben, vagy mennyire súlyos büntetésre számíthat. Így akár bemikrofonozhatták volna egy olyan szülő lakását is, aki nem fizeti a tartásdíjat - írja a Népszabadság.

A kormány a terv szerint a titkos adatgyűjtést külön törvényben szabályozná. Az előterjesztést kétharmados többséggel fogadhatja csak el a parlament.