Magyarországon is visszahívják az üzletekből a Bindeez nevű gyöngyös játékot, amelyről Ausztráliában kimutatták, hogy olyan anyagot tartalmaz, amely lenyelve kábítószerré alakul. Több gyerek emiatt kórházi kezelésre is szorult. Az ausztrál gyártó szerint a gyöngyök egy kínai üzemben készültek.

A Bindeez nevű, gyöngyöket tartalmazó játék nagyon népszerű világszerte, Ausztráliában például idén megkapta az év játéka címet. Szerdán azonban az ausztrál hatóságok kimutatták, hogy a gyöngyök egészségre káros, kábítószer jellegű anyagot tartalmaznak.

Magyarországon is kapható termékről van szó, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetője, Kathi Attila szerint a forgalmazó cég még csütörtökön intézkedik a Bindeez visszahívásáról. Kathi az MTI-nek elmondta, a fogyasztóvédők ellenőrzik, hogy a terméket valóban visszahívják-e a magyarországi boltokból, illetve az internetről.

Az Epee Hungary Kft., a magyarországi forgalmazó arról tájékoztatta az MTI-t, hogy terméke megfelel a magyarországi előírásoknak és a használati utasítás szerinti és rendeltetésszerű használata mellett a termék biztonságos. Az Ausztráliából érkezett sajtóhír miatt a gyártó cég központja felkért egy független tesztlabort és egy független EU toxikológust is a termék azonnali vizsgálatára, annak kémiai összetevőinek elemzésére - hangsúlyozta a cég, amely a tesztek eredményének megérkezéséig szünetelteti a termék forgalmazását, a már megvásárolt termékeket pedig visszaveszi.

Ausztráliában három, az Egyesült Államokban pedig két gyereket szállítottak kórházba, miután lenyelték a gyöngyöket. Mindannyian felépültek, a hatóságok pedig közben kimutatták, hogy rosszullétüket a játék borítása okozta.

Ez olyan anyagot tartalmaz, amely lenyelve átalakul a szexdrogként ismertté vált GHB-vé. A szert nemi erőszak elkövetői is használták, tettük előtt ezt adták be az áldozatnak, hogy elkábítsák őket. Az amerikai fogyasztóvédelmi hatóságok figyelmeztettek, hogy azok a gyerekek, akik lenyelik a gyöngyöket, elkábulhatnak, légzési problémák jelentkezhetnek náluk és akár rohamaik is lehetnek - írja a CNN internetes kiadása.

Az Egyesült Államokban mintegy 4,2 millió, Ausztráliában pedig nagyjából 1 millió terméket hívnak vissza a polcokról - számol be a BBC News. Az ausztráliai Moose Enterprises nevű gyártó közölte, hogy a gyöngyöket egy kínai üzemben készítették.

Az utóbbi hónapokban többször is felmerültek kétségek Kínában gyártott termékek - köztük gyerekjátékok - biztonságával kapcsolatban. A CNN szerint az Egyesült Államokban egyedül a múlt hónapban legkevesebb 69 ezer ilyen árut hívtak vissza, mert felmerült a gyanú, hogy mérgező anyagot tartalmaznak. Korábban a Mattel játékszergyártó is levetetett a polcokról Kínában gyártott termékeket, de később elismerte, hogy nem az ázsiai gyárak feleltek a hibáért.