Csütörtöktől a parlament honlapján megtekinthető minden képviselő fizetése, vagyis az, hogy költségtérítéssel és alapbérrel együtt mennyit utalt a számlájukra az Országgyűlés. A legnagyobb fizetést - 794 ezer forint alapbért és 154 560 forint költségtérítést - Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője kapta. A pártelnökök közül Semjén Zsolt, a KDNP elnöke keres a legjobban: a 640 ezer bruttó mellé kap 254 ezer forint költségtérítést és 110 400 forintot szállásköltség miatt. Rogán Antal V. kerületi polgármester annak ellenére kapott szállásköltséget, hogy van lakása a fővárosban. Rogán szerint a tévesen kiutalt pénzt visszafizette.

A parlament internetes oldalán csütörtöktől minden parlamenti képviselő tiszteletdíja és költségtérítése megtekinthető. Az adatokból kiderül, hogy mennyi pénzt utalt az Országgyűlés szeptemberben az adott politikus számlájára. Az adatokról összefoglaló táblázat nincsen, azokat csak a képviselők adatlapján külön-külön lehet megtekinteni. Az MTI úgy tudja, mostantól minden hónapban felkerülnek az internetre az aktuális adatok.

Az adatok nyilvánosságra hozása összefügg azzal, hogy a képviselők javadalmainak elszámolása része a kormányfő tisztasági csomagjának. Gyurcsány korábban azt mondta: joggal irritálja az embereket a képviselői fizetések mellé adott juttatások átláthatatlan rendszere. A kijelentés oka: egy a fővárostól távol lakó politikus akár kétszer annyi kiegészítő költségtérítést is kaphat, mint amennyi az alapbére.

Eörsi keres a legjobban a képviselők közül

A csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint a parlamenti képviselők többségének egy bizottsági tagsága van, és kap költségtérítést is, annak függvényében, hol található a választókerülete és hol lakik. Egy ilyen átlagos havi bruttó fizetés 375 360 forint. Ez a 220 800 forintos képviselői alapdíjból és az egy biztonsági tagságért járó 154 560 forintos pótlékból áll össze. A költségtérítési általány utazási költségeket jelent, a fővárostól való távolság alapján határozzák meg ennek az összegnek a nagyságát.

Az Országgyűlés elnöke kiemelt díjazást kap. Szili Katalin házelnök - a parlamenti honlap szerint - szeptemberben 1 millió 435 200 forintos bruttó fizetést és 287 040 forint költségtérítést kapott. Utóbbit azért, mert a választókörzete Pécsett van. A parlamenti képviselők közül a legnagyobb fizetést Eörsi Mátyás kapta szeptemberben. A politikus az SZDSZ frakcióvezetője, amellett, hogy az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke is. A parlament honlapja szerint 794 880 forint tiszteletdíjat kapott, és a Budapest területére járó 154 560 forint költségtérítést.

Gyurcsány Ferenc kormányfő bruttó tiszteletdíja 220 800 forint volt, a miniszterelnök azonban sem költségtérítést, sem szállásköltséget nem igényelt. Orbán Viktornak szeptemberben 220 800 forint volt a bruttó bére, ehhez jött még 154 560 költségtérítési általány. A Fidesz elnöke szállásköltség címén nem vett fel pénzt. 220 800 forint volt a képviselői bére Kóka János SZDSZ-elnöknek is, aki nem vett fel pénzt sem szállásköltség, sem költségtérítés címén. Dávid Ibolya, az MDF elnöke bruttó tiszteletdíja 375 360 ezer forint volt, ehhez kapott még 253 920 forint költségtérítést. A pártelnökök közül Semjén Zsolt fizetése a legmagasabb: a politikus bruttó bére 640 320 forint, kapott 253 920 forint költségtérítést és 110 400 forintot szállásköltség címén.

Rogán visszafizette

Rogán Antal az Országgyűlés adatai alapján a képviselői alapdíjat, vagyis bruttó 220 800 forintot, 154 560 forint költségtérítési általányt és 110 400 forint szállásdíjat kapott szeptemberben. A képviselőnek azonban - szintén az Országgyűlés honlapjáról elérhető - 2006-os vagyonnyilatkozata szerint tavaly ősz óta van fővárosi lakása. A szabályok értelmében így nem járna neki szállásköltség-térítés.

Rogán Antal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országgyűlés Hivatala tévesen számfejtette számára 2006 szeptemberétől az országgyűlési képviselőknek járó szállásköltség-térítést. "Mivel 2006 szeptembere óta Budapesten lakással rendelkezem, a 14 hónapra jutó szállásköltség-térítés teljes összegét, 1 millió 545 600 forintot visszautaltam az Országgyűlés Hivatala által megadott számlaszámra" - közölte a polgármester.