Ibizán ragadt húsz magyar narancsszedő

Vágólapra másolva!
Újabb olyan esetre derült fény, hogy magyar munkavállalók pórul jártak külföldön. Ezúttal Ibiza szigetén rekedt egy magyar csoport, amelynek tagjai narancsszedő munkát vállaltak. Állításuk szerint átverték őket.
Vágólapra másolva!

Pénz híján Ibizán rekedt húsz baranyai és tolnai narancsszedő, miután magyar közvetítők munkalehetőséget ígérve többször is átvertek őket Spanyolországban - írta pénteken az Új Dunántúli Napló. Az egyik kinti munkás hozzátartozója elmondta: a dolgozókat ugyanaz a pécsi vállalkozó közvetítette ki, mint azokat, akik a közelmúltban spanyol főnökük elkötött autójával jutottak haza Magyarországra.

A János keresztnéven ismert közvetítő ötven embernek ajánlott narancsszedést Valencia közelében. Miután ez befuccsolt, húszan maradtak, akik megfogadták, pénz nélkül nem térnek haza. Később egy magyar származású, állítása szerint évek óta kint élő nő is átverte őket. Fejenként 250 euróért Ibizán ígért nekik építőipari munkát, ám kiderült: ebből semmi sem igaz - írja a lap.

Szabó Ferenc, Magyarország barcelonai főkonzulja megerősítette az újság értesülését, miszerint a munkásoknak egy fillérjük sem maradt, szállás híján utcára kerültek. Hozzátette, a konzulátus csak annyit tehet, hogy értesíti kintrekedtek családtagjait. Anyagilag nem támogathatja a pórul járt magyarokat, akik szóbeli ígéretre, szerződés nélkül vágtak bele a kalandba.

Több hasonló esetre derült fény a közelmúltban. Nemrég az [origo] is beszámolt olyan magyarokról, akik Csehországban vállaltak munkát, de állításuk szerint becsapták őket. A Külügyminisztérium többször is figyelmeztetett emellett arra, hogy a nagy-britanniai és írországi munkavállalásoknál is körültekintően kell eljárni, mert vannak szélhámosok.