Krémtúró döntheti meg az aprólék uralmát

2007.11.11. 12:25

A kondérban még sűrűnek tűnő leves a betegágyhoz érve felhígul: egyik tányérban már csak egy húsdarab kering, a másikban annyi se. "Most ilyen volt a merítés" - von vállat egy kárvallott, de a betegek többsége nem panaszkodik: tudják mit várhatnak, a hiányzó ínyencfalatokat pedig a kórházi menza helyett a büfékocsiról szerzik be. Zsír, szénhidrát és tápanyag a kórházi kosztról keringő legendák ellenére is jut elég mindenkinek az [origo] által felkeresett klinika élelmezési osztályvezetője szerint, a minisztérium pedig decembertől minőségileg is jobb kosztot ígér. Előtte azért még belekóstoltunk a kórházi ebédekbe.

Precízen szögletesre vágott répadarabkák és kevésbé formás húsdarabok örvénylenek a hatalmas kondér fenekén. A kukta orvosi köpenyben, fején kalózkendőt idéző zöld hajfogóval kever még kettőt a kórházi csontlevesen, aztán kis fémbödönökbe löttyinti. A méteres merőkanál fanyelével akár egy disznót is agyonüthetne, merő része is akkora, mint egy honvédségi rohamsisak. Az óriási méretek nem véletlenek: Budapest legnagyobb kórházában, a Péterfy Sándor Utcai Kórház egyik konyháján közel 700 embernek készül az ebéd nagyüzemben, a többség számára fejenként mindössze 270 forintból.

"A kórházi étkezés minősége és mennyisége néhány kivételtől eltekintve elfogadhatatlan" - jelentette ki az ilyen konyhák teljesítményéről nemrég az egészségügyi miniszter, többek között az alacsony alapanyagköltségekre hivatkozva. A tárca vezetője rögtön meg is ígérete, hogy decembertől több pénz jut kosztra. Az általunk megkérdezett kórházigazgató szerint ugyanakkor - bár lehetne javítani - nagyjából most is kézben tartják az étkeztetést.

Választék van, választás nincs

Iskolai menzák ízeit idéző leves, tejbegríz, káposztás tészta, vaníliaöntetbe mártott piskótakocka, diós sütemény: a Péterfy Kórház konyháján szinte zavarba ejtő választékkal fogadtak. Az öntet majdnem ellepte a piskótát, a levesben sűrű volt a hústól és zöldségtől. Egy városi kifőzdében biztosan nem úsztuk volna meg a desszerttel együtt háromfogásos ebédet 300 forintból.

A bőség csalóka, az előttünk felvonultatott fogások közül a betegek nem választhatnak. Bár Budaházy Emil főigazgató elmondása szerint körülbelül 60 féle diétához készítenek ételeket a konyhán, azt, hogy kinek mit tesznek a tányérjára, nem a beteg ízlése, hanem egészségi állapota határozza meg: a kosztról a szakemberek, orvosok és dietetikusok döntenek. A betegek 60 százaléka kapja az egységes menüt - pénteken például csontlevest, káposztás tésztát és diós süteményt -, a többiek állapotuktól és betegségüktől függően diétás kosztot kapnak.

A betegek 10-20 százalékát naponta látogatja táplálkozási szakértő, hogy meghatározza, milyen ételt lehet készíteni nekik a rendelkezésre álló alapanyagokból. Válogatás nincs, és így hiába a tejbegrízek és piskóták ínycsiklandó látványa, az esetleg finnyás beteget - bármennyire is szeretné - senki nem menti meg a káposztás tészta rémétől.

Kinek elég, kinek nem

A konyhában elénk tárt leves ráadásul a belgyógyászaton fekvő betegek tányérjáig vezető úton igencsak felhígult. Az ágya szélén üldögélő idős nő tányérjában már mindössze egy húsdarab keringett, ágyszomszédja, Rózsi néni pedig még annyit sem talál a levesében. A harmadik szobatárs tányérjába nem hogy hús, de még zöldségek sem jutottak. A kórházi kosztról faggatott betegek mégis állították: a leves finom, és a második fogás is elfogadható. Hogy üres a lé? "Most ilyen volt a merítés" - vonta meg a vállát a kórházi étkezésben már tapasztalt beteg. "A kaja ölég"- nyugtatott meg, hozzátéve, hogy a reggelire kapott két zsömle néha még sok is. Csak a gyümölcsöt és a finomságokat hiányolta, de az ilyen igények kielégítésére rendezkedett be a folyosón fel-felbukkanó büfékocsi.

Fotó: Vanik Zoltán
Itt a hús, hol a hús...

Ez az elégedettség nem általános, hiszen mások az igényei egy idős embernek és például egy nagyétkű fiatalnak. Ahogy a kórházigazgató fogalmazott: "Egy haldokló például már szinte csak vizet iszik, egy 120 kilós birkózónak viszont soha nem lesz elég, amit 270 forintból főzünk". Az igazgató ezért azt tartaná jónak, ha a decemberre ígért fejenkénti 550 forint átlagár lenne, és ők oszthatnák el a betegek között.

Minőségibb alapanyagok

Az Egészségügyi Minisztérium szerdán jelentette be, hogy decembertől megváltozik a kórházi étkeztetés szabályozása, és a napi étkezésre fordított minimum összeget a jelenlegi kiadások közel kétszeresében, 550 forintban határozzák meg. Ez a pénz kizárólag az ételek anyagköltségére vonatkozik, vagyis a jövőben akár a most adott ételek kétszeresét is ki lehetne fizetni belőle. Az adagok ilyen növelésére ugyanakkor egyáltalán nincs szükség a kórház dolgozói szerint.

"A törvényben előírt kalóriát, zsírt, szénhidrátot, fehérjét minden beteg megkapja" - mondta Dohányosné Tenkes Erzsébet, a Péterfy Kórház élelmezési osztály vezetője, aki hozzátette: éhes sem nagyon maradhat senki az intézményben, aki kér, annak mindig tudnak repetát adni. Vagyis csak az marad éhen, aki nem szól - mondta.

A decemberre várt új finanszírozás ezért inkább minőségi, mint mennyiségi változást hozhat: Budaházy Emil kórházigazgató reményei szerint minőségibb dolgokat tudnak majd beszerezni. Dohányosné szerint ez tejdesszerteket, krémtúrókat, friss gyümölcsöket, gyümölcsös süteményeket, és például aprólékhús helyett szelethúst fog jelenteni. Nem is a betegek egészségi állapotának a javulását, inkább a kényelmüket és elégedettségüket fogja szolgálni - tette hozzá az élelmezési vezető.

Fotó: Vanik Zoltán
Ügyelnek rá, hogy finom legyen: kóstoló orvos munka közben

A javulás vélhetően látványos lesz azért is, mert - mint Budaházy elmondta - a betegek elégedetlenségének eddig az étkeztetés volt az egyik legnagyobb céltáblája. "A betegek vagy a vécék miatt panaszkodnak, vagy az étel miatt, mert ezekhez ők is értenek. Olyan ez, mint amikor milliós gyógyszerekkel kihozzák őket a halálból, de csak arra emlékeznek, hogy a nővér morgott közben, és ezért felhánytorgatják neki" - magyarázta, nem rejtve véka alá, hogy a kórháznak nagyobb problémái is vannak az étkeztetésnél.

A főigazgató mégsem vitatta, hogy szükség van ennek a javítására is, de hangsúlyozza, hogy csak hosszú távon van értelme az átalakításnak. A most beharangozott változás ugyanis csak 3 hónapra szól, utána a minisztériumi tervek szerint máshova, a betegek kezelési költségébe épülne be az étkeztetésre elkülönített összeg. Így azonban egyelőre nem látszik a garancia, hogy később is biztosított lesz az étkezésre szánt többletforrás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK